BERLIJN - De FIFA heeft maandag de Griekse voetbalbond (HFF) met onmiddellijke ingang uitgesloten van deelneming aan internationale wedstrijden. Dat geldt voor de nationale selectie, die zich zoals het er nu naar uitziet als titelverdediger niet kan kwalificeren voor het volgende EK, maar ook voor de aangesloten clubs, spelers en officials.

De wereldbond heeft tot de schorsing besloten wegens politieke inmenging in de HFF. Dat is niet toegestaan. De FIFA trof deze zware sanctie wegens het niet nakomen van een belofte door de de Griekse overheid.

De regering zou zich bij de sportwetgeving conformeren aan de FIFA-statuten, maar bleef totdusver - de deadline is 15 juli - in gebreke. Griekenland is het eerste Europese land dat zo is aangepakt. Tot dusver trof alleen Cambodja en Kenia dat lot.

Lachertje

"We zijn internationaal een lachertje geworden", was het commentaar van de radiozender SKAI. De HFF bevestigde maandag de brief van de FIFA te hebben ontvangen. Daarin staat dat de internationale federatie de Griekse minister van sportzaken Giorgios Orfanos bij herhaling heeft gemaand zich niet te bemoeien met de gang van zaken in de Griekse voetbalbond.

Daar is nog geen gehoor aan gegeven. Dat komt vooral door de machtsstrijd die gaande is tussen Orfanos en Vassilis Gagatsis, de preses van de HFF. Deze functionaris heeft banden met de Panheleense socialistische beweging Pasok, die oppositie voert tegen het conservatieve blok waartoe Orfanos behoort.

Af te zetten

De minister probeert volgens de Griekse media al maanden door een wetswijziging de socialist Gagatsis af te zetten. Tot dusver kiezen de provinciale voetbalbonden de voorzitter van de HFF.

Als het aan Orfanos ligt gaan in de toekomst de clubs, met in totaal drieduizend stemgerechtigen, daarover mee beslissen. "Hij speelt met vuur", reageerde de HFF. "Orfanos leidt Griekenland naar internationale isolatie."

Ontmoeting

Orfanos reageerde per ommegaande met een persverklaring. Hij verwees naar een ontmoeting met Blatter op 29 mei, waarin hij had toegezegd de zaak te regelen.

"De procedure loopt. Er moet alleen nog worden gestemd over de wetsvoorstellen ten aanzien van de opzet, de organisatie en het functioneren van de profcompetities. De debatten daarover in het parlement beginnen dinsdag", liet Orfanos, die zegt het Griekse voetbal alleen financieel gezond te willen maken, weten.

Afgevaardigden

FIFA-baas Sepp Blatter heeft echter wel bereidheid tot praten bespeurd. Hij heeft afgevaardigden van de Griekse regering gevraagd naar München te komen om de ontstane situatie te bespreken.

Griekenland veroverde in 2004 in Portugal verrassend de Europese titel, maar plaatste zich daardoor niet automatisch voor de eindronde van het volgende toernooi, in Zwitserland en Oostenrijk.

De kwalificaties voor het EK beginnen in september. De Grieken zijn in groep C ingedeeld met Hongarije, Noorwegen, Turkije, Moldavië, Bosnië-Herzegovina en Malta.