OBERNAI - De tweede etappe van de Ronde van Frankrijk begint maandag met één wielrenner van naam minder. De Italiaan Danilo di Luca, vorig jaar eindwinnaar van het ProTour-klassement, gaf voor vertrek op. Hij heeft last van een infectie aan de urinewegen.

De renners vertrekken om 11.40 uur vanuit Obernai en rijden vervolgens door de Elzas omhoog naar finishplaats Esch-sur-Alzette in Luxemburg. De rit is 228,5 kilometer lang. De Amerikaan George Hincapie draagt de gele trui.

Het Franse dorpje Obernai was nog nooit start- of finishplaats van een Touretappe. De renners krijgen vandaag de eerste lastige klimmetjes te verwerken: twee van de derde categorie in de beginfase, drie van de vierde categorie in de laatste 40 kilometer.

Esch-sur-Alzette is de op één na grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg, een commercieel centrum waar tevens staal wordt geproduceerd. De Fransman Charly Grosskost won er in 1968, de enige keer dat de Tour het stadje aandeed. Het was het jaar dat Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar werd.