LONDEN - Een uur lang voetballend met een man meer is PSV er niet in geslaagd de veredelde reserves van Arsenal te verslaan. De -0 op Highbury verloor alle waarde, omdat Auxerre er wel in slaagde te winnen van Dortmund. PSV eindigde als nummer vier in groep A van de Champions League en weet dat het internationale seizoen er in november alweer op zit.

De remise bij Arsenal, op papier verdienstelijk, verloor daarmee alle glans. Zelfs een vervolg in de UEFA-beker is voor PSV niet weggelegd. Normaliter is Arsenal-thuis een maatje te groot. Gezien de omstandigheden had Hiddinks formatie er dit keer echter meer moeten uithalen. Daartoe was het elftal niet bij machte.

Geloofwaardigheid

In de twintig voorgaande uitduels in de Champions League won PSV slechts drie keer. Opvallend is dat het op vreemde bodem in deze jaargang drie keer gelijkspeelde. Twee desastreuze thuisnederlagen tegen de kampioenen van Engeland en Duitsland (Dortmund) braken de club op. Vooral de manier waarop die tot stand kwamen tastte de geloofwaardigheid van de Eindhovenaren op het Europese vlak aan.

Arsenal trad op Higbury aan met een gelegenheidselftal. Seaman (doelman), Parlour, Keown, Campbell, Lauren en Kanu waren in het geheel niet van de partij, Cole, Ljungberg, Bergkamp en Wiltord zaten op de bank. De Gunners immers waren al geplaatst, bovendien wacht het weekeinde de derby met het gehate Tottenham.

Henri

Wenger had slechts enkele van zijn "grote'' namen het veld in gestuurd. Vieira, Pires, terug na langblessureleed, Henri, de superspits die PSV in Eindhoven al na luttele seconden de das omdeed. Hij werd na ruim een uur vervangen door Bergkamp. Ook van Bronckhorst, de Nederlandse international die lang in de ziekenboeg verbleef, kon weer eens meedoen.

Van Bronckhorst kreeg het druk, aangezien hij na ruim een half uur in de linkerzone alleen kwam te staan. Back Touré werd uit het veld gestuurd, na twee keer tegen geel te zijn aangelopen teneinde Rommedahl van een doorbraak af te houden.

Alle handicaps bij de tegenstander ten spijt profiteerde PSV niet in Londen. In het eerste deel waren de iets betere mogelijkheden zelfs voor de thuisclub. Jeffers kreeg in de openingsfase al twee aardige kansen, op aangeven van Henri, maar stuitte beide keren op Waterreus.

Afhankelijk

PSV had wel een overwichtje, maar kwam niet echt in de buurt van de debuterende doelman Shaaban. Geheel verrassend was dat niet. Hoewel verliezen of gelijkspelen voor PSV niet zou uitmaken, in beide gevallen zou het elftal afhankelijk zijn van het niet winnen van Auxerre, speelde het bepaald niet vol op de aanval.
Begrijpelijk. Arsenal is, ook met de nodige reserves in de gelederen, het gevaarlijkst als het op de counter kan spelen. Tactisch begon PSV sterk na de hervatting. De ploeg speelde de bal met overleg rond om op het juiste moment voor diepte te kiezen.

Het leidde al snel tot twee mogelijkheden. Eerst miste Kezman (hoe kan het anders in de Champions League) vrij voor Shaaban, vervolgens was Robben te egoïstisch door uit moeilijke hoek naast te schieten in plaats van de vrijstaande Bruggink te bedienen. Betere mogelijkheden kregen de Eindhovenaren niet meer.

Waterreus in de aanval

Pas de laatste tien minuten bracht Hiddink "stormram'' Vennegoor of Hesselink. De coach achtte het kennelijk niet verantwoord eerder risico's te nemen. Het hielp niet meer. Zelfs Waterreus probeerde het nog door bij een hoekschop mee ten strijde te trekken. Hij werd uiteindelijk teruggefloten wegens buitenspel.