ROOSENDAAL - FC Groningen blijft troosteloos onderaan staan in de eredivisie. De ploeg van de nieuwe trainer Ron Jans kreeg dinsdag in Roosendaal het loon van de angst. Groningen durfde te weinig te voetballen en verloor onnodig van RBC (2-0). Verdediger Hellemons scoorde twee keer.

Met een overwinning had Groningen de aansluiting met de andere ploegen weer een beetje gevonden. Nu blijven de noorderlingen met twee schamele punten laatste. Het gat met RBC, voor de competitie toch zwakker ingeschat, is al tien punten.

'Ron Jans-effect'

Groningen leek de laatste weken aan een ommekeer bezig. Jans, opvolger van de ontslagen Dwight Lodeweges, zag zijn debuut tegen Feyenoord nog in verlies eindigen. Maar zijn ploeg pakte daarna uit een punt tegen NAC en won voor de beker van Emmen. In Roosendaal bleek dat het nog veel te vroeg is om van een 'Ron Jans-effect' te spreken.

FC Groningen speelde angsthazenvoetbal. RBC miste beide vleugelspelers Sillah (herstellend van een kuitbeenbreuk) en Wooter (schouderblessure) en was aanvallend vrij onmachtig. Trainer Dekker liet zijn ploeg met twee spitsen spelen, Vos en Den Ouden. Zij kregen geen poot aan de grond.

Grote held

Groningen had moeten profiteren. Het liet veel beter veldspel zien, maar vergat door te drukken. Het opportunistische RBC sloeg wel toe. Grote held was Hellemons, de centrale verdediger die nota bene tegen zijn zin links achterin moest spelen. De ras-RBC'er knalde eerst een afgeketst schot van Vos binnen: 1-0.

Groningen probeerde de zaken nog wel te keren door de lange spits Drent in te brengen, maar was niet creatief genoeg om de verdediging van RBC kapot te spelen. Vlak voor tijd was het weer Hellemons die verkeerd uitverdedigen van Kruiswijk genadeloos afstrafte (2-0).