LONDEN - De Nederlandse Acht heeft zondag op de traditierijke Henley Royal Regatta in Londen een in de roeisport zeldzame prestatie geleverd. De ploeg van bondscoach Mark Emke triomfeerde in de Grand Challenge Cup, een internationale race op de roeiregatta die dateert uit 1839.

Slechts één keer eerder won Oranje die wedstrijd, in 2004 met de acht die later in Athene Olympisch zilver veroverde. De moderne acht, voorgeslagen door Rogier Blink, versloeg in de halve finale de Deutschland Achter en in de finale The British Eight.

Nederland nam met een omvangrijke roeiploeg deel aan de Henley Royal Regatta, waar de wedstrijden volgens afvalsysteem plaats hebben. Uiteindelijk zijn er dan twee twee finalisten.

Oranje, volgens Britse traditie uitkomend onder de naam Hollandia, haalde verschillende finaleplaatsen. De Nederlandse vrouwenacht kreeg in de eindstrijd van de Remenham Challenge Cup met vier lengten klop van een Amerikaanse acht. Lichtgewicht skiffwereldkampioene Marit van Eupen verloor in de Princess Royal Challenge - bij tegenwind - van de Française Sophie Balmary, de wereldrecordhoudster ergometer en derde van de wereld in de skiff open klasse skiff.

Van Eupens ploeggenoot bij Nereus, Gerard van der Linden, deed mee aan de Diamond Sculls. De Amsterdammer, net hersteld van ziekte, sneuvelde in de halve finale tegen de Brit Palmer, een roeier van Cambridge, die in de finale werd verslagen door de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen Mahe Drysdale.

De Nederlandse vier-zonder-stuurman, het vlaggenschip van de Nederlandse roeiersvloot, had pech en reisde min of meer voor niets naar Londen. Het kwartet Cirkel, Gabriëls, Vellenga en Vermeulen zou de strijd aangaan met de Britse vier, de laatste jaren onafgebroken wereldkampioen. Kort voor de wedstrijd besloot de tegenstander, wegens een geval van ziek-zwak-misselijk bij een der ploegleden, niet te starten. Het Nederlandse kwartet roeide een zogenaamde row-off en mocht daarna de trofee van de Stewards Challenge Cup in ontvangst nemen. Met onbevredigend gevoel.