FRANKFURT - Aan de hand van stervoetballer Zidane heeft Frankrijk na Spanje ook Brazilië de weg naar de wereldtitel versperd: 0-1. Het afscheid van 'de oude meester' is daarmee weer met een duel verlengd. Brazilië en Frankrijk verwenden het publiek in Frankfurt voor de pauze bepaald niet. Na de hervatting lieten de Fransen zien nog altijd ambitieus genoeg te zijn om te strijden om de wereldbeker.


De hoofdrolspelers in het Franse sprookje

Brazilië en Frankrijk kenden een gelijkopgaande openingsfase. Een kopbal van Ronaldo en schoten van Henry en Ribéry bereikten het doel van de tegenstander nog niet. Zidane, Ronaldinho en Ronaldo deden het publiek enkele malen sidderen met enkele hoogstandjes. Gevaarlijke doelpogingen konden de grootmachten voor rust nog niet noteren.

Voor Cafu was het een wedstrijd van records. De routinier speelde tegen de Fransen alweer zijn twintigste WK-duel (een Braziliaanse record) en ontving voor rust zijn zesde gele kaart op het wereldkampioenschap. Dat laatste feit betekende een record op het WK.

De Brazilianen kwamen vlak voor rust goed weg. Zidane stuurde Viera na een fenomenale actie de diepte in. Juan stopte de middenvelder af via een tackle van achteren. De scheidsrechter besloot de verdediger te straffen met een gele kaart.


Cantalejo vraagt Viera of hij verder kan

Uit de vrije trap die volgde schoten de Fransen op de handen van Ronaldo, die onderdeel uitmaakte van de Braziliaanse muur. Een gele prent voor de topscorer aller tijden volgde, de toegekende vrije trap werd door Zidane opnieuw in de muur geschoten.

Frankrijk verscheen scherp aan de aftrap voor de tweede helft en was via het hoofd van Henry al snel dichtbij de 0-1. De spits baalde opzichtig van zijn misser. Lang hoefde hij niet te treuren want zijn tweede kans was wél raak. Zidane stond met een loepzuivere vrije trap aan de basis van de openingstreffer; Henry hoefde alleen maar zijn voet tegen de bal te zetten: 0-1.


De intikker van de matchwinner

Brazilië was wakker geschud en moest nu actie gaan ondernemen. Het bleef echter spannend voor het doel van Dida. De ontsnapte Ribéry gaf na een uur spelen hard voor op Henry. Juan raakte onderweg de bal en passeerde zijn eigen keeper. Tot zijn opluchting stuiterde de bal over de achterlijn.

Ribéry bleef gevaarlijk en het was aan heldhaftig optreden van de Braziliaanse keeper te danken dat de speler van Olympique Marseille het duel niet in het slot gooide.

Aanvallende wissel

Domenech verbaasde het publiek een kwartier voor tijd door juist de plaaggeest van de Braziliaanse verdediging (Ribéry) naar de kant te halen voor een spits (Govou). Dat het een aanvallende wissel was om de Brazilianen definitief te doen buigen sprak echter in het voordeel van de geplaagde bondscoach. Ook de wissel Wiltord voor Malouda getuigde van aanvallende intenties, nu de Brazilianen hun fort moesten verlaten.


Kaká zij aan zij met Zidane

Naast Domenech wisselde de bondscoach van de 'Goddelijke Kanaries' ook veelvuldig. Gedwongen door de achterstand bracht Parreira zijn laatste troeven Adriano en Robinho binnen de lijnen. Het mocht niet meer baten voor de wereldkampioen, dat het slotoffensief niet beloond zag met de gelijkmaker.


De glimlach bleek niet voor eeuwig

Voetballiefhebbers mogen door dit resultaat dus nog een keer genieten van de klasse van Zidane. De opgeleefde linkspoot van Algerijnse komaf, wars van media aandacht en sterallures, neemt het woensdag met zijn land om 21.00 uur op tegen Portugal.