GELSENKIRCHEN - Net als op het EK in 2004 schakelde Portugal Engeland zondagavond uit via strafschoppen. Opnieuw nam Ricardo een heldenrol op zich, door drie Engelse strafschoppen te keren. Portugal had grote moeite met Engeland, maar zag zich geholpen door Rooney. Die kon vertrekken na een schandalige overtreding op Carvalho. Het team van Scolari won de strafschoppenserie met 1-3.


Ricardo bleek ook nu weer de nachtmerrie van de Engelsen

Vanwege het kaartenfestival bij het duel met Oranje miste Portugal een aantal bepalende spelers. Onder andere Deco en Costinha waren er tegen Engeland niet bij. Scolari kon wel weer beschikken over Cristiano Ronaldo. De dijbeenblessure die hij opliep door toedoen van Boulahrouz was compleet genezen.

Cristiano Ronaldo

De Engelsen probeerden al snel het gevaar Cristiano Ronaldo in de kiem te smoren door met enkele ferme tackles de jongeling uit balans te brengen. Het eerste gevaar namens de Portugezen deed zich in de twaalfde minuut voor. Een niet goed weggewerkte vrije trap belandde bij toeval voor de voeten van Tiago, die net niet daadkrachtig genoeg handelde om de eerste treffer voor zijn rekening te nemen.


Gerrard ontwijkt een tackle van Nuno Valente

Ondanks het gebrek aan productiviteit had het publiek in Gelsenkirchen voor rust niet te klagen. Met twee teams die de weg naar de halve finale probeerden te bereiken met aanvallend voetbal was het duel in de eerste helft uitermate boeiend.

Beckham

Aanvoerder Beckham moest al snel in de tweede helft naar de kant. De middenvelder bleek niet fit genoeg om het verschil nog te kunnen maken in de broeierige Veltins Arena. Zijn vervanger was Lennon. Vlak voor zijn gang naar de zijlijn claimde Beckham nog een strafschop, toen hij tegen de hand van Nuno Valente aan schoot. Scheidsrechter Elizondo zag dit anders en liet doorspelen.


Ook in dit duel ging Beckham gebukt onder de weersomstandigheden

Het inbrengen van Lennon bleek een goede zet van de Engelse bondscoach. De speler die groot werd onder Martin Jol bereikte kort na rust via een uitstekende loopactie Rooney, die de bal compleet verkeerd raakte. In twee instantie schoot Cole over.

Flinke tegenvaller

De dominante Engelsen moesten een versnelling terugschakelen toen Rooney zijn beheersing verloor in een duel met Carvalho. Onder het oog van de scheidsrechter plantte de spits zijn voet in de edele delen van de Portugees. Het betekende een rode kaart voor de zwaarlijvige aanvaller. Eriksson reageerde direct door Crouch in te brengen voor Cole.


Rooney trapt in het kruis van Carvalho

Ook met het numerieke voordeel bleef Portugal lange tijd de onderliggende partij. Voorzetten van de energieke middenvelder Hargreaves en loopwonder Gerrard waren niet scherp genoeg om gevaar te stichten in de Portugese defensie, zodat de doelpuntloze stand een feit bleef. Engeland vocht voor elke meter en was Portugal veelal de baas in de duels.

Verlenging

In de slotfase zetten de Portugezen alles op alles om de wedstrijd binnen de reguliere speeltijd te beslissen. De ploeg van Scolari probeerde het van alle afstanden, maar kraakte de Engelse achterste linie niet. Een verlenging moest uitkomst gaan bieden. In een harde maar faire strijd gunden de ploegen elkaar ook in de verlenging geen vierkante centimeter.

Met de penaltyserie in zicht haalde Eriksson invaller Lennon weer naar de kant, ten faveure van Carragher. De speler van Tottenham Hotspur viel verdienstelijk in maar de Zweedse coach zag geen strafschopnemer in hem.

Penalty's

De strafschoppen werden in deze volgorde genomen:

Invaller Simao schoot raak namens Portugal: 0-1
Lampard zag zijn schot gestopt worden door Ricardo: 0-1
Hugo Viana schoot op de buitenkant van de paal: 0-1
Hargreaves benut zijn penalty met moeite: 1-1
Ook Petit raakte de buitenkant van de paal: 1-1
Gerrard's inzet werd gestopt door Ricardo: 1-1
Helder Postiga maakte geen fout: 1-2
Carragher wist ook Ricardo niet te passeren: 1-2
Cristiano Ronaldo benutte zijn penalty: 1-3


Cristiano Ronaldo viert feest met zijn teamgenoten

De Engelse droom om zich veertig jaar na dato opnieuw als sterkste voetballand van de wereld te kronen, ging in rook op. Gedurende het uur dat de ploeg van Eriksson speelde met een complete bezetting waren zij sterker dan de Portugezen. Het gemis van een aanvaller naast Rooney deed de ploeg de das om.