STRAATSBURG - De Noorse wielrenner Thor Hushovd heeft zaterdag in Straatsburg de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hushovd was in 8.17 de snelste over 7,1 kilometer. De Amerikaan George Hincapie was een fractie (0,73) langzamer. Diens landgenoot David Zabriskie werd op drie seconden derde.

Posthuma was de beste Nederlander met de 23e tijd: 17 seconden achter de winnende Noor. "Vooraf had ik er geen rekening meegehouden", vertelde de 25-jarige renner van Rabobank, die halfweg zelfs goed was voor de vijfde tijd.

Posthuma staat nu eerste in het jongerenklassement waardoor hij morgen mag starten in de witte trui. In totaal komen 23 coureurs in aanmerking voor de trui. Het jongerenklassement is bedoeld voor renners die geboren zijn na 1 januari 1981.

"Voor je gevoel ga je nooit voluit weg, maar ik ging blijkbaar dus wel heel hard. In het tweede gedeelte ben ik ietwat stilgevallen, op dat stuk stak er een hele rare wind op. Maar al met al mag ik tevreden zijn."

Blessure

De prestatie van Posthuma was des te opmerkelijker omdat de Tukker zich vorige week bij het NK blesseerde aan zijn rug. Posthuma maakte een onverwachte beweging toen hij succesvol een val probeerde te voorkomen. Daarbij liep hij een verrekking aan een spiertje in de onderrug op.

De plek werd drie dagen intensief behandeld. Inmiddels is Posthuma, weliswaar stevig ingetapet, pijnvrij. "Ik heb nergens last meer van. De voorbereiding is er misschien iets door verstoord, maar de conditie is goed. Dat is niet zo maar verdwenen."

De witte trui was tot hij met een scherpe tijd de finish passeerde nooit in zijn gedachten opgedoken. "Het is pas nu dat ik er aan denk", zei hij in afwachting van nog enkele concurrenten.

Vaugrenard werd gezien als lastigste klant, maar ook de Fransman kwam niet aan de tijd van Posthuma. De trui was binnen. "Mooi, een leuk succesje. Of we 'm gaan verdedigen? Nee, ik denk niet dat we speciaal voor deze trui anders gaan rijden."