STRAATSBURG - Het wielrennen wordt bedreigd door criminele organisaties. Dat zegt Tourbaas Jean-Marie Leblanc in een interview met de Zwitserse krant Le Temps. Wie delen van het rapport van de Spaanse justitie leest, gaat inderdaad denken dat doping een zaak is geworden van georganiseerde misdaad.

De Franse sportkrant L'Equipe geeft in haar zaterdageditie een kijkje in de geheimen van de dopingpraktijken van dokter Fuentes.

Rudicio

Bestudering van de pseudoniemen die Fuentes in zijn administratie gebruikt in combinatie met de vele afgeluisterde telefoongesprekken hebben justitie ervan overtuigd dat renners als Jan Ullrich, Ivan Basso en Oscar Sevilla betrokken zijn bij de verboden praktijken.

De codenaam "Jan" wordt diverse keren in verband gebracht met bloedmonsters, groeihormonen en testosteron. Het zou om Ullrich gaan. "Wanneer kunnen we even praten, Rudicio", ontvangt Fuentes op 18 mei als sms-bericht op zijn telefoon .

De dokter heeft het druk en laat een medewerker antwoorden: "Vanavond." De reactie: "Dan hebben we een tijdrit." Die dag wint Ullrich de tijdrit in de Ronde van Italië en "Rudicio" zou Rudy Pevenage zijn, diens begeleider.

Ronde van Italië

Fuentes zou meer renners hebben "geholpen" in de Giro. In de rapporten duikt een lijst op van "medewerkers en deelnemers aan het festival van de maand mei." Renners op de beruchte lijst die deelnamen aan de Ronde van Italië zijn onder anderen Ullrich, Basso en Marco Serrano.

Basso wordt genoemd in een telefoongesprek tussen Labarta, assistent-ploegleider van de ploeg Comunidad Valenciana en Fuentes waarin wordt bevestigd dat de Italiaan klant is bij Fuentes. Zijn bloed zou onder de codenaam "Birillo" worden bewaard.

Maffia

Die feiten deden Leblanc verzuchten dat er sprake is van georganiseerde misdaad. "We hebben de politie nodig omdat ik het gevoel heb dat we te maken hebben met echte maffia die er op uit is veel geld te verdienen."

Gefilmd

L'Equipe geeft een lijst van vijftig renners die in meer of mindere mate hebben samengewerkt met Fuentes. Sommigen zijn geïdentificeerd op basis van telefoongesprekken, anderen zijn gefilmd terwijl ze het laboratorium in Madrid bezochten.

Ook zijn er renners die alleen door derden in verband zijn gebracht met de arts, maar van wie geen directe betrokkenheid vaststaat. Het betreft de Astana-renners Contador en Paulinho. Liefst 21 renners hebben banden met Liberty-Würth, tegenwoordig Astana-Würth, als renner of oud-renner van die ploeg.

De lijst van 50:

CSC: Ivan Basso.

T-Mobile: Jan Ullrich, Oscar Sevilla.

AG2R: Francisco Mancebo.

Astana-Würth: Michele Scarponi, Marcos Serrano, David Etxebarria, Joseba Beloki, Angel Vicioso, Isidro Nozal, Unai Osa, Aitor Osa, Jörg Jaksche, Giampaolo Caruso, Allan Davis, Alberto Contador, Sergio Paulinho, Dariusz Baranowski, Luis Leon Sanchez.

Caisse d'Epargne: Constantino Zaballa.

Saunier Duval: Carlos Zarate.

Phonak: Jose Enrique Gutierrez, Jose Ignacio Gutierrez, Santiago Botero.

Comunidad Valenciana: Vicente Ballester, David Bernabeu, David Rodriguez, José Adrian Bonilla, Juan Gomis, Eladio Jimenez, David Latasa, Ruben Plaza, José Luis Martinez, Manuel Lloret, Antonio Olmo, David Munoz, Javier Cherro, Juavier Pascual Rodriguez.

Unibet.com: Carlos Garcia Quesada.

3 Molinos Resort: Jan Hruska.

PSK Whirlpool: René Andrle.

LA Aluminios: Nuno Ribeiro.

Relax-Gam: Jesus Hernandez.

Andalucia-Paul Versan: Adolfo Garcia Quesada.

Reeds gestopt: Roberto Heras, Angel Casero, Santiago Perez, Tyler Hamilton, Igor Gonzalez Galdeano, Javier Pascual Llorente.