STRAATSBURG - De Ronde van Frankrijk gaat zaterdagmiddag, zonder de 'besmette' favorieten Jan Ullrich en Ivan Basso, van start met een proloog over 7,1 kilometer. Om 13.15 uur zal de Fransman Cédric Coutouly als eerste wielrenner van het startpodium vertrekken. De eerste Nederlander die in actie komt is Steven de Jongh. De coureur van Quick-Step begint om 13.41 uur aan zijn optreden.

De Amerikaan George Hincapie zal om 16.10 uur als laatste wielrenner beginnen aan de proloog. De proloog is vroeger op de dag gepland, omdat op deze manier de etappe is afgelopen voordat de derde kwartfinale van het WK voetbal begint.

Zabriskie

David Zabriskie is in Straatsburg de grote favoriet in de proloog. De 27-jarige Amerikaan van Team CSC zag de laatste dagen de ene na de andere geduchte concurrent afvallen.

Zabriskie won vorig jaar de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk. Een tijdrit van negentien kilometer verving toen de gebruikelijke proloog. De Amerikaan bleef destijds in Noirmoutier-en-l'Ile zijn landgenoot Lance Armstrong twee seconden voor.

Vorige maand won de renner in Deense dienst de proloog van de Franse rittenkoers Dauphiné Libéré. Ook schreef hij in diezelfde ronde de individuele tijdrit op zijn naam. Andere kanshebbers voor de proloog zijn de Amerikanen George Hincapie (Discovery Channel) en Floyd Landis (Phonak) en de Australiër Michael Rogers (T-Mobile Team).

Breukink

De huidige Rabobank-ploegleider Erik Breukink was in 1989 de laatste Nederlander die de proloog in La Grande Boucle op zijn naam schreef.

De Tour staat de laatste dagen voornamelijk in het teken van de Spaanse dopingrel. Onder anderen Basso (Team CSC) en Ullrich (T-Mobile Team) werden vrijdag door hun werkgever op non-actief gesteld. Dat gebeurde omdat zij op een lijst van 58 renners staan die naar verluidt hun bloed lieten behandelen bij de in opspraak geraakte Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

Ook Astana-Würth, de ploeg van kopman Alexandre Vinokourov, start niet in 's werelds grootste wielerkoers. Daartoe werd besloten nadat vrijdag bekend werd dat vijf renners van de ploeg op de beruchte lijst met dopingverdachten van de Spaanse justitie staan.

Startlijst

De Franse coureurs vormen de meerderheid op de startlijst van de Ronde van Frankrijk. Liefst 38 Franse wielrenners rijden de Tour, drie meer dan het ingekrompen Spaanse contingent. De Italianen zijn de derde grote afvaardiging met 24 renners. In totaal zijn 26 nationaliteiten vertegenwoordigd in de Tour.

Deelnemers verdeeld over landen:

Frankrijk 38, Spanje 35, Italië 24, Duitsland 14, België 10, Verenigde Staten, Nederland 8, Australië 5, Rusland, Zwitserland 4, Oostenrijk, Zweden, Oekraïne 3, Colombia, Groot-Brittannië, Slovenië, Venezuela 2, Zuid-Afrika, Denemarken, Finland, Kazachstan, Luxemburg, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Portugal, Tsjechië 1.