HAMBURG - Italië had vrijdag eindelijk weer eens reden voor een feestje. Na een dramatische week plaatste de nationale voetbaltrots zich in Hamburg glansrijk voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal.


Zambrotta scoort de 1-0

De aangeslagen ploeg van bondscoach Lippi versloeg WK-debutant Oekraïne met 3-0, mede dankzij twee treffers van spits Luca Toni.

In de halve finales staat de Zuid-Europese formatie dinsdag in Dortmund tegen Duitsland voor een nieuwe krachtproef.

Omkoopschandaal

Van een normale voorbereiding op het topduel in Hamburg was bij Italië geen sprake. Het grote omkoopschandaal, met betrokkenheid van clubs, bestuurders en scheidsrechters, hing als een grauwsluier over de Azzurri heen.

Donderdag was in het olympisch stadion van Rome de eerste zittingsdag van het Italiaanse sporttribunaal, dat vrij snel het proces naar maandag verdaagde. Voor de internationals van Juventus, AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina dreigt volgende maand terugzetting naar de Serie B.

Zelfmoordpoging

Meer nog dan dat sombere toekomstperspectief hield de zelfmoordpoging van oud-international Gianluca Pessotto de gemoederen in het Italiaanse kamp bezig. De nieuwe teammanager van Juventus viel dinsdag uit een dakraam van het hoofdkantoor van zijn club met een rozenkrans in zijn hand. Met zware verwondingen ligt hij in een Turijns ziekenhuis, waar hij nog op dezelfde dag van zijn ongeval bezoek kreeg van de WK-gangers Zambrotta en Del Piero, zijn voormalige ploeggenoten bij Italië en Juventus.

Trots

De vraag was in hoeverre alle Italiaanse ellende van invloed zou zijn op de wedstrijd tegen Oekraïne. Van enige lusteloosheid of desinteresse was in elk geval geen sprake. De ploeg van bondscoach Lippi maakte juist een verbeten indruk, alsof in Hamburg de trots van de hele natie en het verdriet over Pessotto moest worden goedgemaakt.

Alle opgekropte emoties kwamen al in de zesde minuut naar buiten. Uitgerekend de uitblinkende Zambrotta mocht vanaf de rechterkant opkomen waarna hij met links raak knalde, 1-0.

Toni

Italië controleerde de tegenvallende wedstrijd daarna vrij simpel. Pas na de rust drong Oekraïne, met topspeler Sjevtsjenko opnieuw in een matige rol, even sterk aan. Kalinitsjenko was twee keer dicht bij de verdiende gelijkmaker, maar doelman Buffon hield bekwaam stand. Ploeggenoot Toni daarentegen verloste zichzelf bij het WK van de hatelijke nul. Met zijn eerste treffers tijdens het toernooi in Duitsland, beide van dichtbij gemaakt, loodste de aanvalsleider van Fiorentina zijn land naar de halve finales: 3-0.