LONDEN - Roger Federer is vrijdag op Wimbledon niet in problemen gekomen. De favoriete Zwitserse tennisser, die het Londense grandslamevenement de afgelopen drie jaar won, bereikte gemakkelijk de vierde ronde. Dat ging ten koste van Nicolas Mahut.

De Fransman had alleen in de tweede set kans op een verrassing: 6-3 7-6 (7-2) 6-4.

Onderbreken

Voor Federer was het de 44e achtereenvolgende zege op gras. De 24-jarige Mahut, in het verleden al eens winnaar van Wimbledon bij de jeugd, kon de reeks niet onderbreken, ook al speelde de titelverdediger de partij grotendeels op de automatische piloot.

Toch stond hij opnieuw geen set af. Het niveau van de partij zal de liefhebber echter niet lang heugen.

Service

De toeschouwers rond baan 1 waren opvallend stil, alsof ze de uitslag van de confrontatie al kenden; helemaal toen Federer de eerste set binnenhaalde na een break. Mahut steunde zwaar op een verwoestende eerste service en kon daardoor bijblijven zonder uitzicht te krijgen op meer.

Oogwenk

"Ik verwachtte een formidabele eerste opslag, maar zijn tweede mocht er ook zijn", zei de Zwitser. "Dat was knap lastig. Heel veel punten werden in een oogwenk gemaakt. Je kwam daardoor niet lekker in je spel. Dat was best moeilijk. Het publiek zat kennelijk te wachten op iets bijzonders. Ik was echter behoorlijk ontspannen en had me voorgenomen niet gefrustreerd te raken tegen zo'n type speler."

Tiebreak

Voor David Nalbandian zit Wimbledon er op. De als vierde geplaatste Argentijn verloor vrijdag in de derde ronde van Fernando Verdasco in drie sets: 6-7 6-7 2-6. De twee voerden een verbeten gevecht vanaf de baseline, waarbij Verdasco de eerste twee sets in een tiebreak naar zich toe trok. De 22-jarige Spanjaard stond niet eerder in de vierde ronde van een grandslam. Nalbandian daarentegen reikte in 2002 nog tot de finale, waarin hij verloor van Lleyton Hewitt.

In het vrouwentoernooi vloog vrijdag ook een toptienspeelster uit het toernooi. Li Na bereikte als eerste Chinese de vierde ronde ten koste van de als vijfde geplaatste Russin Svetlana Koeznetsova: 3-6 6-2 6-3. Li Na was een klasse beter dan Koeznetsova, op Roland Garros nog verliezend finaliste.

Henin-Hardenne

Martina Hingis slaagde er ook niet in de laatste zestien te bereiken. De Zwitserse, na vijf jaar terug op het Londense gras, verloor van de Japanse Ai Sugiyama: 5-7 6-3 4-6. Justine Henin-Hardenne bleef vrijdag wel overeind. Gemakkelijk zelfs. De Belgische winnares van Roland Garros ontdeed zich met 6-2 6-3 eenvoudig van haar Russische opponente Anna Tsjakvetadze.