BERLIJN - Argentinië rouwt en Duitsland heeft een nieuwe held. In een evenwichtige en spannende kwartfinalestrijd schakelde Die Mannschaft vrijdag vanaf de elfmeterstip Argentinië uit. Doelman Jens Lehmann maakte in de penaltyreeks twee Argentijnse strafschoppen onschadelijk en verzekerde de gastheer van een plek in de halve finale. In de halve finale treft Duitsland dinsdag de winnaar van het duel tussen Italië en Oekraïne.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Duitsers en Argentijnen gunnen elkaar geen centimeter

Argentinië opende na rust in het Olympiastadion van Berlijn de score uit een kopgoal van Roberto Ayala. Topschutter Miroslav Klose maakte tien minuten voor de reguliere speeltijd de 1-1. In de verlenging werd niet meer gescoord. De Argentijnen bleken het zenuwenspel rond de penaltystip slecht te beheersen. Ayala en Cambiasso misten voor Argentinië zodat Lehmann kon uitgroeien tot de held van Duitsland. Neuville, Ballack, Podolski en Borowski hielden hun hoofd wel koel tijdens de strafschoppenserie.

Gesterkt door de steun van reservedoelman Oliver Kahn overtrof Lehmann zichzelf in de strafschoppenreeks. Alleen Cruz en Rodriguez klopten de doelman van Arsenal.


Argentinië uitgeschakeld, een kortstondig opstootje volgt

Kort na de uitschakeling verloren de Zuid-Amerikanen hun zelfbeheersing. Een opmerking van teammanager Bierhoff zette kwaad bloed bij de Argentijnen. Een kortstondige duw en trekpartij volgde.

De ontmoeting tussen beide grootmachten startte fanatiek. Beide ploegen gunden elkaar in de beginfase geen centimeter. De Duitsers lieten vooraf weten geen angst te hebben voor de Argentijnen. "Duitsland gaat zijn eigen spel spelen, zoals we het hele toernooi hebben gedaan", verklaarde bondstrainer Jürgen Klinsmann. Topschutter Miroslav Klose deed er zelfs een schepje bovenop. "Jammer voor de Argentijnen dat ze ons nu al tegenkomen."


Lehmann dompelt Argentijnen in rouw

José Pekerman koos opnieuw voor een opstelling zonder Lionel Messi. De keuzeheer durfde het niet aan om Messi in de basiself te zetten. Carlos Tévez begon daarentegen wel in het veld, naast Hernan Crespo in de spits. Klinsmann vertrouwde voorin op de doelpuntenmachine Podolski-Klose (7 treffers gezamenlijk).

Ballack

Roberto Abbondanzieri moest van de keepers het eerst serieus aan de bak. Aanvaller Lukas Podolski produceerde in de achtste minuut een stuiterbal. De Argentijnse doelman had moeite de bal te controleren. Kort daarop kreeg Michael Ballack de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. De aanvoerder van Die Mannschaft kopte uit een zuivere pass van Bernd Schneider naast.


Klose kopt de 1-1 binnen

Hoewel de Argentijnen in de eerste helft technisch de betere ploeg waren, kreeg het team van Pekerman niet de ruimte om echt gevaarlijk te worden. Het spelbeeld in het eerste deel van de wedstrijd oogde weliswaar strijdlustig maar beslist ook rommelig. De aanvallers delfden voor rust het onderspit. Tevez en Crespo werden in het vijandelijke strafschopgebied direct op de huid gezeten. Hetzelfde gold voor Podolski en Klose aan de andere kant.


Die Mannschaft eert z'n held

Ayala

Na rust werd vrijwel direct afstand genomen van het tactisch schaakpotje in de eerste helft. Uit een corner kopte Roberto Ayala de 1-0 binnen. De Argentijnse verdediger was in de lucht Klose de baas. Het spel leefde door de treffer op. De Duitsers schroomden niet hun defensieve stellingen te verlaten.

Klinsmann koos voor meer snelheid in het spel bij de Duitsers. De ervaren Bernd Schneider werd kort na de openingstreffer gewisseld voor David Odonkor. De snelle middenvelder van Borussia Dortmund moest voor meer dreiging zorgen richting Argentijns doel.

Paniek

Het offensief van Die Mannschaft resulteerde in vele corners en paniek in de Argentijnse defensie. Ballack was dichtbij de gelijkmaker nadat hij de bal uit de kluts voor zijn voeten kreeg. Het schot van de nieuwe aanwinst van Chelsea werd echter geblokt.

Pekerman kreeg in de 70ste minuut een tegenvaller te verwerken. Doelman Abbondanzieri verliet met een bovenbeenblessure het veld. Leonardo Franco nam zijn plek in.

Blunder

Door het strijdlustige aanvalspel van de Duitsers verwaarloosde het gastland achterin regelmatig haar defensieve taken. Het leidde bijna tot de genadeklap een kwartier voor tijd. Een verkeerde pass van Philipp Lahm leverde Argentinië een grote kans op. Crespo nam het cadeautje van Lahm gretig in ontvangst en speelde de bal door aan de vrijstaande Maxi Rodriguez. De speler van Atletico Madrid schoot in het zijnet.

Klose

Tien minuten voor de reguliere speeltijd kwam de beloning voor het offensief spelende Duitsland. De Argentijnen lieten het gastland het spel maken en betaalden daar de rekening voor. Tim Borowski kopte een bal succesvol door naar Klose. De gevierde topschutter van Duitsland bracht met zijn hoofd Die Mannschaft op gelijke hoogte met zijn vijfde treffer op dit toernooi; 1-1. Vijf minuten later vertrok Klose onder luid applaus naar de kleedkamers. Klinsmann stuurde controlerende middenvelder Oliver Neuville het veld in.

Argentinië leek in de slotminuut van de reguliere speeltijd dichtbij een tweede goal. Jens Lehmnann keerde met een knappe actie de inzet van Luis González. Scheidsrechter Lubos Michel floot echter af wegens het hinderlijk buitenspel staan van Tevez. In de verlenging hielden beiden teams elkaar in evenwicht. Duitsland nam in de slotfase geen grote risico's meer omdat de reservetank van aanvoerder Ballack totaal leeg was.