ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord. Officier van justitie G. Sta eiste dat de club zelf een boete moet betalen van ruim 1,13 miljoen euro wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Volgens de officier heeft Feyenoord bij een aantal transfers opzettelijk gefraudeerd met de aangifte voor de loonbelasting. Bovendien zouden Feyenoord en Van den Herik valsheid in geschrifte hebben gepleegd door een aantal contracten valselijk op te maken.

De kwestie draait om de tranfers van Aurelio Vidmar, Christian Gyan en Patrick Allotey. In hun transfersommen zou tekengeld verstopt zitten, waarover loonbelasting had moeten worden worden betaald. Van den Herik zou leiding hebben gegeven aan de strafbare feiten en daartoe opdracht hebben gegeven.

Gesjoemel

Het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) verdachten Feyenoord oorspronkelijk van gesjoemel met de overgang van meer spelers maar daarvoor was onvoldoende bewijs te vinden, gaf Sta aan. "In het geval van bijvoorbeeld Cruz. Dat was niet te bewijzen. Maar iedereen die het dossier leest zal altijd het gevoel hebben dat er ergens iets niet klopt."

De strafzaak tegen Feyenoord en Van den Herik begon met een inval door politie en justitie in onder andere het stadion in oktober 1998. Die inval volgde op een boekenonderzoek door de Belastingdienst bij de club een jaar eerder. Op advies van collega's die eerder andere voetbalclubs hadden onderzocht, besloten de belastingambtenaren vooral goed te kijken naar de spelersdossiers. Daarin zou veel meer informatie zijn te vinden dan in de officiële loonadministratie.

Dossier Vidmar

Dat bleek ook, aldus het OM. In het dossier over Vidmar was van alles te vinden over de betalingen ten tijde van zijn overgang van Standard Luik naar Feyenoord. Vidmar wilde zelf een miljoen dollar. Feyenoord wilde dat niet betalen als tekengeld want dan moest de club er loonbelasting over betalen. Dat kon oplopen tot enkele miljoenen guldens. Daarop werd na uitgebreid faxverkeer de transfersom aan Standard Luik flink verhoogd.

Via een Antwerpse advocaat kreeg Vidmar vervolgens zijn miljoen. Volgens Feyenoord was Standard of Vidmar verantwoordelijk voor belastingafdracht, niet de Rotterdamse club.

Sta bestreed die visie. De afspraak tussen Vidmar en Standard luidde volgens de officier anders. Het contract met Standard is dan ook vals, concludeerde Sta.

Bij de transfers van Gyan en Allotey is de rol van Van den Herik minder duidelijk omdat die niet direct bij de onderhandelingen was betrokken. "Maar Van den Herik is Feyenoord en Feyenoord is Van den Herik. Er gebeurde niets bij de club zonder dat die ervan afwist. Hij is geen symbolische stichtingsvoorzitter", aldus Sta.