STRAATSBURG - Bram Tankink had nog even de hoop dat de dopingaffaire in Spanje met een sisser zou aflopen. Er zijn namelijk ook veel andere sporten bij betrokken en "die houden niet van dopingverhalen en stoppen dus alles lekker in de doofpot".

Die hoop bleek ijdel, besefte de coureur van Quick-Step: "Wielrennen heeft een monopolie op het onthullen van dopingschandalen en dus nu ook", schreef Tankink op zijn website. "Bang dat de primeur aan het wielrennen voorbijgaat - stel je voor dat er eerst een voetbalnaam naar buiten wordt gebracht - doen ze er nu alles aan om de namen voor de start van de Tour te hebben."

Toch was Tankink het ermee eens dat de betrokken Tourdeelnemers - met Jan Ullrich en Ivan Basso als voornaamste slachtoffers - niet van start mogen gaan: "Anders gaat het de hele Tour over deze namen en niet over de werkelijke prestaties en spanning van de Tour de France."

Echt gemakkelijker wordt zijn werk er niet van, verzuchtte de Tukker. Al zag hij ook een voordeel: "Ik kan alleen maar hopen dat straks het afzien wat minder wordt. Misschien wint Bram Tankink straks de Tour wel."

Erik Dekker

Erik Dekker voelde vrijdag mee met zijn ploeggenoten Denis Mentsjov en Juan Antonio Flecha. Genoemd worden in een dopingzaak en vervolgens er niet bij betrokken blijken te zijn. "Het is onbegrijpelijk hoe zulke dingen in de wereld komen", zei de Rabo-renner, die zaterdag met zijn collega's aan de Ronde van Frankrijk begint.

Spraakzaam waren de meeste renners van Rabobank niet, vrijdagochtend voor en na de traditionele medische keuring. De Ronde van Frankrijk gaat zaterdag van start met een proloog in Straatsburg, maar de dopingperikelen en het vertrek van de favorieten Ullrich en Basso was hèt onderwerp van gesprek. "Natuurlijk is het een ramp dat dit gebeurt. Ik heb er op deze manier niet veel zin meer in", sprak Dekker kort voordat hij op de fiets stapte voor een korte training.

Verlossend

Op dat moment verscheen een woordvoerder van de bankploeg met het verlossende sms'je. Mentsjov en Flecha, donderdag ook genoemd als verdachte, stonden definitief niet op de lijst van betrokken renners, had ploegbaas Theo de Rooij vanuit een vergadering met de Tourbazen gemeld.

"Dat is mooi", zei Dekker, "maar het blijft vervelend voor deze renners. Je zult er maar tussen staan, op een lijst van 35 van wie er 34 iets gedaan hebben en jij niet. Ik vraag me ook nu weer af waarom er alleen maar namen van wielrenners naar buiten komen. Dat maakt het niet minder erg, maar vreemd blijft het wel."

De Rooij

Theo de Rooij verliet vrijdag met gemengde gevoelens de vergadering die de teambazen en de leiding van de Ronde van Frankrijk hadden belegd. "Het is een zware klap die we als wielersport vandaag uitgedeeld krijgen. Het zou nu gaan om vijftig wielrenners, maar er is een lijst van 200 sporters. Ik hoop dat die andere namen ook snel naar buiten komen", zei De Rooij, directeur van de Rabobank Wielerploegen.

Enige opluchting was er ook. Donderdag nog vielen de namen Denis Mentsjov en Juan Antonio Flecha, renners van Rabobank, die op een lijst zouden voorkomen van de Spaanse justitie. Een dag later bleven de namen van onder anderen Ullrich, Basso en Mancebo gehandhaafd, maar waren Mentsjov en Flecha opeens geen betrokkenen meer.

Feiten

"Feiten en fictie worden in deze wereld vaak verward. Natuurlijk voel ik enige opluchting dat wij er niet bij betrokken zijn. Maar eigenlijk heb ik er nooit aan getwijfeld. Ik hoop dat we nu zo snel mogelijk weer kunnen overgaan op fietsen."

De ploegleiders Erik Breukink en Frans Maassen onthielden zich van commentaar. Ook Mentsjov, die samen met zijn ploeggenoten vrijdag een medische keuring onderging, hield de lippen stijf op elkaar.

KNWU

Hoewel KNWU-voorzitter Marcel Wintels spreekt van een hele vervelende zaak voor de wielersport, ziet de preses van de Nederlandse wielerbond ook een positieve kant aan de dopingaffaire.

"Dit raakt het wielrennen in zijn hart, maar ik denk dat dit de zuiverheid van de sport absoluut ten goede komt", oordeelde de voorzitter. "Er wordt kordaat opgetreden. Er is blijkbaar een zelfreinigend vermogen aanwezig. Het is plezierig om dat te kunnen vaststellen. Dit kan de sport op de lange termijn alleen maar ten goede komen."

Wintels noemt het een opluchting voor de nationale wielersport dat er geen Nederlandse renners of coureurs van de Raboploeg bij de affaire betrokken zijn. "Daar kunnen we alleen maar blij om zijn", stelde Wintels.

Dopingautoriteit

De Nederlandse Dopingautoriteit reageert vooral verbaasd op de dopingaffaire die de Ronde van Frankrijk heeft getroffen. Directeur Herman Ram vindt de omvang van het schandaal verbazingwekkend en kan zich nog altijd achter de oren krabben over de onnozelheid van wielrenners.

"Als het echt gaat om een groep van 58 renners die betrokken is bij deze zaak, dan is dat ongekend veel'', zegt Ram, sinds kort de hoogste baas van de Dopingautoriteit, een fusie van NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) en DoCoNed (Dopingcontrole Nederland). "Ik sta er ook nog altijd van te kijken hoe naïef renners met doping omgaan."

Al met al is deze nieuwe dopingzaak heel slecht voor de wielersport, meent Ram. "Doodzonde dat zo'n prachtevenement als de Tour hierdoor in een totaal verkeerd daglicht komt te staan".