STRAATSBURG - Het zou een tweestrijd worden tussen Jan Ullrich en Ivan Basso, maar noch de Duitser noch de Italiaan zal Lance Armstrong opvolgen als winnaar van de Ronde van Frankrijk. Beide coureurs konden vrijdag, een dag voor de Tourstart, naar huis omdat ze betrokken zijn bij een dopingschandaal.

Ivan Basso reageerde vrijdag gelaten op zijn uitsluiting van de Ronde van Frankrijk. "Ik voel me rustig. Ik zal er nu op wachten totdat iemand mij het bewijs voor mijn onschuld brengt", reageerde de Italiaanse renner.

Jan Ullrich heeft in een eerste reactie op zijn laten weten "geschokt" te zijn. "Dit is het ergste wat me ooit in mijn loopbaan is overkomen", sprak de Duitser. "Het zal een paar dagen duren voordat ik me heb herpakt. Daarna ga ik mijn onschuld bewijzen."

Transfusies

Of de renners daadwerkelijk met illegale bloedtransfusies in een Spaans laboratorium de boel hebben belazerd, bleef vrijdag in Straatsburg de vraag. Duidelijk werd wel dat Ullrich, Basso en ook onder anderen de Spanjaarden Beloki en Mancebo prijken op een door de Spaanse justitie geopenbaarde lijst met verdachten in een zaak die aan het rollen kwam met de aanhouding van Manolo Saiz, voormalig teambaas van Liberty-Würth en de wielerarts Eufemiano Fuentes.

Mancebo heeft naar aanleiding van het onderzoek besloten zijn wielerloopbaan per direct te beëindigen. Mancebo meldde vrijdag gedesillusioneerd dat hij het wielrennen de rug toekeert, zo vertelde zijn teammanager Vincent Lavenu.

Mentsjov

Rabo's Rus Denis Mentsjov en diens Spaanse teamgenoot Juan Antonio Flecha prijkten er, hoewel eerder in het geruchtencircuit genoemd, niet op. Tot opluchting van Theo de Rooij, directeur van de Rabobank Wielerploegen.

De Rooij hielde vol nooit te hebben gedacht dat zijn kopman betrokken zou zijn geweest bij de affaire. Hij kwam met gemengde gevoelens uit de vergadering waarin de ploegbazen hadden besloten de renners terug te trekken die op de beruchte lijst figureerden.

De door de ProTour-ploegen afgesproken ethische code zegt dat renners die betrokken zijn bij een dopingonderzoek door de ploeg zelf geschorst zullen worden. Ullrich hoorde het terwijl hij op weg was naar een persconferentie, Basso werd door CSC-baas Riis ingelicht na de meeting. "Het was moeilijk", vertelde Riis naderhand.

Afgesproken

"Natuurlijk was Ivan diep teleurgesteld, maar we handelen zoals afgesproken in de charter. Zo lang zijn schuld niet vaststaat kan ik niet zeggen dat ik teleurgesteld ben in Ivan. Ik kan alleen maar opmerken dat ik nooit enig vermoeden heb gehad dat hij betrokken is bij deze affaire." Bij T-Mobile werd de schorsing dus al eerder uitgesproken. Hij gold niet alleen voor Ullrich, maar ook voor diens trouwe begeleider Rudy Pevenage en Spaanse ploeggenoot Oscar Sevilla.

Een woordvoerder van T-Mobile meldde dat de internationale wielrenunie UCI de Duitse formatie op de hoogte had gesteld van het feit dat dit trio is betrokken bij de dopingaffaire in Spanje. De Spaanse wielerbond overhandigde de UCI en de Tourdirectie donderdagavond het onderzoeksrapport waarin ruim vijftig namen van wielrenners worden genoemd.

Contact

"Op grond van de bewijsstukken, die we van de Tourdirectie hebben ontvangen, houden wij 't voor onmogelijk voorlopig met dit drietal verder te werken", vertelde een woordvoerder van T-Mobile. De zegsman van de Duitse ploeg verklaarde dat "er duidelijk contact is geweest tussen de wielrenners en de Spaanse arts die in het middelpunt van deze affaire staat."

Toch wilde de woordvoerder benadrukken dat de schorsing niet wil zeggen dat het duo daadwerkelijk dope heeft gebruikt: "Maar het team heeft hen gevraagd hun onschuld te bewijzen indien ze weer voor de ploeg willen rijden."

De Tourploegen hebben met elkaar afgesproken geen vervangers op te roepen voor de coureurs die wegens de dopingzaak van de startlijst worden geschrapt. De Tourdirectie beraadt zich over de deelname van de Astana-Würth-ploeg. Van dat team, de opvolger van Liberty-Würth, zijn vijf renners bij de affaire betrokken.