HILVERSUM - Marco van Basten heeft zijn grote leermeester Johan Cruijff twee keer gevraagd om als bondscoach van Oranje te fungeren bij het WK in Duitsland. Van Basten zou dan als assistent van Cruijff het toernooi hebben gedaan. Dat liet de legendarische nummer 14 donderdagavond zelf weten in het NOS tv-programma Studio Sportzomer.

"Ik ben er niet op ingegaan", gaf Cruijff aan. "Ik had er geen zin in. Bovendien is Oranje nu in goede handen."

Van Basten vroeg Cruijff voor de eerste keer bij zijn aanstelling in de zomer van 2004. Nadat Oranje zich had gekwalificeerd voor de eindronde in Duitsland werd Cruijff opnieuw door Van Basten benaderd.

Groot

"Dat geeft aan dat Marco als mens heel groot en heel sterk is", vond Cruijff. "Kijk, als je het vraagt bij je aanstelling is één ding. Maar als je de vraag nog een keer herhaalt na een succesvolle kwalificatie ben je echt een uitstekende coach."

Cruijff: "Nu hoor je plotseling verhalen over Van Basten dat hij het niet goed zou hebben gedaan bij het WK. Dat hij Van Bommel niet goed liet spelen en dat hij alleen zijn vriendjes opstelde. Daar kan ik niets mee. Hij heeft het juist uitstekend gedaan."