STRAATSBURG - De uitkomst van een dopingonderzoek in Spanje heeft mogelijk grote gevolgen voor de Ronde van Frankrijk. Hoewel er door officiële instanties nog geen namen van verdachten zijn vrijgegeven, wist de Spaanse radiozender Cadena Ser donderdag te melden dat de twee topfavorieten Jan Ullrich en Ivan Basso tot de betrokkenen behoren. Mocht dat waar zijn dan kunnen beiden Tourdeelname vergeten.

Terwijl de deelnemende ploegen donderdag in bootjes aan het publiek werden voorgesteld, was er in Straatsburg niemand die zonder zorg sprak over de toekomst van het wielrennen. "Als dit waar is, hebben we een grotere zaak dan acht jaar geleden met Festina", klonk het haast wanhopig uit de mond van Theo de Rooij, teambaas van Rabobank. Van de Nederlandse equipe zouden de Rus Denis Mentsjov en de Spanjaard Juan Antonio Flecha prijken op de beruchte lijst van 58.

Geschokt

De Rooij reageerde geschokt op de geruchten. "Het is de eerste keer dat renners van ons in verband worden gebracht met een onderzoek. Dit komt uit de lucht vallen. Ik kan voorlopig alleen maar afwachten", aldus De Rooij.

Eerder op de dag werd bekend dat Mentsjov zijn contract met Rabobank met twee jaar had verlengd. De Rooij zei op dat moment nog geen spoor van twijfel te kennen. "Ik kan me niet voorstellen dat een van onze renners bij die zaak betrokken is. Als het zo is zullen we ze meteen terugtrekken uit de Tour zoals dat met de ProTour-ploegen in de ethische charter is afgesproken."

Opsteker

De Rooij, die ook met Bram de Groot een overeenkomst voor twee seizoenen sloot, was blij met de contractverlenging. "Het is een enorme opsteker dat Denis blijft. Zoveel renners die een grote ronde kunnen winnen, lopen er niet rond."

Mentsjov bezorgde de bankploeg afgelopen najaar de eerste zege in een grote ronde. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de Ronde van Spanje nadat Roberto Heras was gediskwalificeerd wegens doping.

Dit jaar won hij in de Dauphiné Libéré de rit naar de Mont Ventoux. Met Mentsjov was de Spaanse dopingzaak, bekend onder de naam Operatie Puerto, besproken tijdens de contractonderhandelingen.

"Er is een ontbindende factor in zijn contract bij betrokkenheid in deze zaak", vertelde De Rooij. "Maar Denis garandeerde ons dat hij er niets mee te maken heeft."

Ullrich

Jan Ullrich, wiens naam al eerder was gevallen in de affaire, ontkende donderdag opnieuw elke betrokkenheid. "Ik heb er niets mee te maken", zei de Duitser die inmiddels juridische stappen aankondigde tegen de Spaanse krant El Pais, die hem als eerste in verband bracht met de affaire.

De affaire begon met het oppakken van onder anderen Manolo Saiz, ploegbaas van Liberty-Würth, en diens ploegarts Eufemiano Fuentes. Zij zouden gebruik maken van een laboratorium in Madrid waar illegale bloedtransfusies werden uitgevoerd. Hoofdsponsor Liberty Seguros trok zich geschrokken terug uit de wielersport, Saiz deed hetzelfde.

Tribunaal

Met het Kazachstaanse Astana als nieuwe hoofdsponsor hoopte de ploeg naar de Tour te kunnen. De bazen van de Ronde van Frankrijk wilden dat verhinderen maar riepen tevergeefs de hulp in van het sporttribunaal CAS. Die besliste donderdag dat er geen juridische basis is om de ploeg met kopman Aleksandr Vinokoerov uit te sluiten.

Vrijdag kan alles weer anders zijn. Om half tien zou de Spaanse onderzoeksrechter de lijst van betrokken renners bekend maken. De Tour wacht opnieuw een hectisch dagje.