ROME - Een tribunaal van zes rechters heeft donderdag in het Olympisch Stadion van Rome de eerste zitting gehouden in mogelijk de grootste Italiaanse sportfraudezaak. De sessie was van korte duur. Rechter Cesare Ruperto kwam niet veel verder dan het opnoemen van de namen van de verdachten. De zitting werd daarna verdaagd naar maandag 3 juli.

De voetbalclubs Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma uit de Serie A alsmede 26 scheidsrechters, grensrechters en topbestuurders staan terecht in het stadion, waar doorgaans Lazio en AS Roma hun duels afwerken en waar Juve in 1996 Ajax versloeg in de finale van de Champions League.

Telefoongesprekken

Het proces draait om fraude en onsportief gedrag. De verdachte clubs en officials worden ervan beschuldigd de uitslagen van wedstrijden te hebben beïnvloed. Het corruptieschandaal kwam aan het licht nadat telefoongesprekken van algemeen directeur Luciano Moggi van Juventus uitlekten naar de pers. Moggi probeerde bij de voetbalbond arbiters te regelen voor wedstrijden van zijn club.

Duitsland

Spelers zijn tot dusver niet gedaagd in de zaak. De meest vooraanstaande verdachten zijn Franco Carraro, de onlangs afgetreden voorzitter van de Italiaanse bond, vice-voorzitter Adriano Galliani van AC Milan en scheidsrechter Massimo de Santis, die vanwege de beschuldigingen niet mocht fluiten op het WK in Duitsland.

Finale

Het proces duurt tot en met het einde van het wereldkampioenschap, waar het Italiaanse elftal de kwartfinales heeft bereikt en vrijdag speelt tegen Oekraïne. Dertien internationals spelen voor clubs die in Rome terechtstaan. De rechters doen naar verwachting op 9 juli, de dag van de finale van het WK, uitspraak.

De mogelijke straffen voor malverserende clubs zijn niet mals. Juventus, de afgelopen twee jaar landskampioen, kan zomaar tot degradatie naar de Serie B worden veroordeeld.

Het tribunaal schortte donderdag het proces op om vijf clubs uit de Serie B de tijd te geven hun zaak voor te bereiden. Bologna, Lecce, Treviso, Brescia en Messina zullen dan ook in de verhoren aan de beurt komen.