BERLIJN - FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich zeer positief uitgesproken over het wereldkampioenschap voetbal. "Dit is het beste WK aller tijden", zegt de 70-jarige Zwitser in een interview dat donderdag verschijnt in de Duitse krant Berliner Tagesspiegel.

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat een evenement wereldwijd zoveel belangstelling trok", aldus de baas van de wereldvoetbalbond. " En op sportief gebied haalden de deelnemers nog nooit zo'n hoog niveau als nu. Er wordt erg goed gevoetbald."

Enthousiasme

Blatter is vooral te spreken over de prestaties van het Duitse team. "Zij worden gedragen door het enorme enthousiasme in het land. Langzaam maar zeker begin ik me af te vragen wie Duitsland af kan stoppen. Bondscoach Jürgen Klinsmann heeft alle critici stil weten te krijgen."

Arbitrage

Het grootste kritiekpunt van Blatter betreft de arbitrage. "De vierde officials springen bij de kleinste problemen van hun stoel, maar als scheidsrechter Graham Poll drie gele kaarten geeft, doen ze niets", zo doelde hij op de wedstrijd tussen Australië en Kroatië.

Blatter's positivisme over het niveau van de wedstrijden zal vooral zijn gebaseerd op de kwaliteiten van de verdedigers en niet die van de aanvallers. In de tot dusverre 56 gespeelde duels vielen 132 doelpunten. In het verleden werd er slechts op één WK minder vaak gescoord. Dat was in 1990 in Italië. Vier jaar geleden, op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, vielen er tot de kwartfinales vijftien treffers meer.

In totaal bezochten 2.893.000 mensen de WK-duels in Duitsland. Gemiddeld zijn dat 51.660 toeschouwers per wedstrijd. In 2002 lag het gemiddelde op 40.976 fans per duel. Het record is nog altijd in handen van de Verenigde Staten. Bij het WK van 1994 bezochten gemiddeld 68.604 toeschouwers de WK-wedstrijden.

Het aantal uitgedeelde rode kaarten is in vergelijking met vier jaar geleden flink toegenomen. Toen kregen zestien spelers tot de start van de kwartfinales rood, nu zijn dat er 23.