LONDEN - Het hoogtepunt uit zijn tennisloopbaan beleefde hij op de ondergrond waarop hij één keer eerder tenniste, een rondje kwalificatie in Rosmalen. Melle van Gemerden sloeg zich woensdag naar de tweede ronde Wimbledon met een strakke driesetter tegen de Britse qualifier Joshua Goodall: 6-4 7-5 7-5. Nooit eerder kwam hij zo ver in een Grand Slam, winstpremie 24.000 euro.

De 27-jarige Amsterdamse laatbloeier straalde na afloop grote tevredenheid uit. "Dit was mijn eerste grote wedstrijd op gras en ik won. Daar kan ik niet anders dan erg tevreden over zijn. Ik was sterk op de belangrijke punten."

Melle van Gemerden kwam vijf minuten voor de sluitingstermijn Wimbledon binnen. De Spanjaard Carlos Moya, niet fit, zegde af en opende de deur voor de laatste reserve op de lijst. Had de voormalige nummer een van de wereld tien minuten later opgebeld, zat er voor de Nederlander niets anders meer op dan de kwalificaties, een slijtageslag op zich.

Goodall

De 20-jarige Brit Joshua Goodall kwam via dat zware voorspel het hoofdtoernooi binnen. Als jonge speler leverde hij een prestatie die in moderne tijden van het Britse tennis lang niet was voorgekomen. In de eerste slagenwisselingen leek hij het Van Gemerden moeilijk te maken. Hij sloeg aces en won de korte rallies.

Heuphoogte

Van Gemerden: "Op gras zijn de punten kort. Ik raakte niet verontrust, want ik had vanaf vorige week woensdag uitstekend getraind. Ik was scherp en voelde mij goed. De omschakeling van het gravel in de Nederlandse competitie verliep uitstekend. Je krijgt op gras de ballen op heuphoogte, daardoor kon ik mijn backhand tot een belangrijk wapen maken naast mijn sterkste punt, de forehand."

Lekker schietend uit de heup zorgde Van Gemerden in de zevende game voor een doorbraak en pakte de set met 6-4. In de tweede ging het langer gelijk op, duurde het tot de elfde game: 7-5.

Goodall leek niet de fitste speler op baan 17 van Wimbledon Park. Hij hijgde na rallies lang na en legde in de pauzes steeds ijs tegen een opspelende buikpier. Op 5-4 moest Van Gemerden de wedstrijd uitserveren, maar met enige wanhoopsslagen brak Goodall terug. Voor de eerste keer. Van Gemerden maakte zich kwaad, brak onmiddellijk terug en won de derde set eveneens met 7-5.

Premie

"Mijn vriendin zal blij zijn met de premie", grapte de Amsterdammer die donderdag in de tweede ronde de 24-jarige Amerikaan Mardy Fish ontmoet. Fish versloeg in de eerste ronde zijn 17e geplaatste landgenoot Robby Ginepri met 6-3 6-2 6-4. Ginepri trad aan met een blessure die hem in Rosmalen al tot vroege opgave dwong. "Ik ken Fish niet, maar ik ga mij informeren bij Raemon Sluiter en John van Lottum."

Fish

Fish, 86e van de wereld, zal van ander kaliber zijn dan Goodall. Hij won onlangs in Engeland de challenger in Surbiton. Op Queens kreeg hij klop van de Spanjaard Rafael Nadal. Fish heeft twee zeges in ATP-toernooien op zijn naam staan. Van Gemerden kwam daar nooit aan toe. Hij was al blij met de winst in de eerste ronde van Wimbledon, de eerste in drie grandslam-optredens.