STRAATSBURG - De wielerploeg Astana-Würth zal donderdag gewoon aanwezig zijn bij de teampresentatie van de Ronde van Frankrijk. De Tourorganisatie maakte woensdagochtend bekend het omstreden team te weren bij de presentatie in Straatsburg, maar besloot enkele uren later dat besluit in te trekken.

De Tourdirectie verzocht de opvolger van Liberty Seguros wegens de dopingperikelen eerder deze week al af te zien van deelname aan de etappekoers. Omdat de formatie van kopman Aleksander Vinokoerov hier geen gehoor aan heeft gegeven moet het internationale sporttribunaal CAS zich hierover buigen. Het CAS zal vrijdagmiddag om 12.00 uur een uitspraak doen. Tot die tijd wordt Astana-Würth behandeld als elk ander team, meldde de wielerunie UCI in een communiqué.

Aangezien de Tour al zaterdag begint heeft het CAS besloten de Belg Guido de Croock als enige rechter aan te wijzen. Normaal zijn er drie rechters belast met een zaak. Vinokoerov en zijn ploeggenoten arriveerden ondanks de dreigende uitsluiting woensdag in de startplaats van de Tour.

De Kazak heeft geen goed woord over voor de handelwijze van de Tour-directie. "Dit is belachelijk. Er is absoluut geen bewijs tegen ons team. De pers heeft alleen maar verdenkingen."

Armstrong

Vinokoerov wees erop dat de zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong ook regelmatig werd verdacht van doping. "Hij is ook nooit tegengehouden, dus ik zie niet in waarom wij de Tour niet kunnen rijden. We hebben hard gewerkt om een sponsor te vinden om hier te kunnen starten. Ik hoop daarom ook dat het CAS de juiste beslissing zal nemen."