DORTMUND - Gerd Müller werd dinsdagavond door Ronaldo onttroond als topschutter aller tijden van de wereldtitelstrijd voetbal. De oud-spits van Bayern München staat op veertien. De Braziliaan kwam na zijn treffer tegen Ghana op vijftien. "Ik ben geen record kwijt", sprak Müller desondanks. Müller vindt namelijk dat hij nooit recordhouder is geweest.

"Mijn totaal en dat van Ronaldo zeggen niet alles. Voor mij is er maar één topschutter en dat is Just Fontaine." De Fransman maakte ooit op één WK dertien doelpunten. Dat was in 1958. "Die prestatie zegt meer", vindt Müller.

Waardering

Wel sprak Müller zijn grote waardering uit voor Ronaldo. "Hij scoort nu voor de derde opeenvolgende keer op het grootste toernooi. Het is onvoorstelbaar dat iemand er in slaagt zo lang aan de top te blijven. Daar heb ik veel respect voor. Verrast ben ik niet. Voor het begin van dit WK stond voor mij vast dat Ronaldo me voorbij zou gaan."

Desondanks kreeg Ronaldo tot nu toe veel kritiek. Hij zou, fysiek, verre van optimaal voorbereid zijn. Müller bestrijdt dat ten dele. "De eerste twee wedstrijden was hij inderdaad minder. Daarna begon het te lopen. Tegen Japan had hij alleen al wel vijf keer kunnen scoren. Brazilië heeft de snelheid van Ronaldo voorin ook hard nodig. Ze kunnen nog niet zonder hem."

Klose

Blij is Müller, in 1974 onder anderen goed voor de winnende treffer in de WK-finale tegen Nederland, ook met het optreden van de Duitse spitsen. "Klose en Podolski spelen zeer goed. Ze hebben zich beiden uitstekend ontwikkeld. Het niveau van dit toernooi vind ik wat tegenvallend, maar Duitsland behoort zeker tot de positieve uitzonderingen."

Müller speelde op twee mondiale eindronden. Naast 1974 (Duitsland) was hij ook in 1970 van de partij. Na Ronaldo en Müller staat Fontaine derde op de 'eeuwige' ranglijst. Hij kwam nooit verder dan de dertien treffers van 1958. Johnny Rep is de eerste Nederlander op de ranglijst. In 1974 en 1978 schoot hij er in totaal zeven in.