HANNOVER - Via late doelpunten van Viera en Zidane heeft Frankrijk als laatste land de kwartfinale bereikt, ten koste van Spanje. Lange tijd was Spanje de betere ploeg, maar zij gaven het initiatief aan de Fransen, die daar dankbaar gebruik van maakten.


Viera scoort de bevrijdende treffer

Villa benutte voor rust een penalty en via een fraai uitgespeelde counter waren de Fransen langszij gekomen. Het doelpunt van Viera was op aangeven van de teruggekeerde Zidane, die er in blessuretijd ook nog 1-3 van maakte.

Verzoeknummertjes

De ploegen begonnen aanvallend aan de wedstrijd. Beide teams zochten direct de kortste weg naar het doel. Dit leverde Frankrijk na vijf minuten een corner op. Na commentaar van Henry op de leiding besloot de arbiter de corner om te zetten tot doeltrap. De toon was gezet, Rosetti hield niet van gebaren, bedankjes en verzoeknummertjes.

Spanje was niet veel later gevaarlijk uit een vrije trap. Linkerverdediger Pernia draaide de bal met een boog richting de flamboyante doelman Barthez, die de bal naast zag gaan.


De oude meester kon het verschil voor rust nog niet maken

Het duel boette na de bewogen openingsfase niet aan een attractiviteit; het accent kwam meer op het middenveld te liggen, waar de ervaren Fransen veel moeite hadden met de jeugdige Spanjaarden. Zidane legde de ballen nog altijd panklaar waar hij ze hebben wil, maar heeft de laatste jaren qua loopvermogen duidelijk in moeten leveren.

Positieve uitzondering

Ribéry was aan Franse kant een positieve uitzondering. Constant op zoek naar openingen was de aanvallende middenvelder van Olympique Marseille de gevaarlijkste Fransman. Na twintig minuten kwam hij een voetlengte tekort om een voorzet van Henry binnen te schuiven. Achter hem stond Viera, die er ook net niet bij kon.

Strafschop

Het overwicht van Spanje betaalde zich na 28 minuten uit in een strafschop, na een overtreding op Thuram. Villa schoot de penalty perfect binnen; hard, strak en in het zijnet. Het betekende zijn derde op de mondiale eindronde.


Villa zette Spanje op 1-0

Nog voor het rustsignaal schoot Frankrijk de 1-1 binnen. Henry stond in buitenspelpositie, maar nam geen deel aan de aanval. De Spanjaarden realiseerden zich dit te laat, waardoor Ribéry alle tijd had om Frankrijk op gelijke hoogte te schieten. De talenvolle speler liet zich het buitenkansje niet ontnemen.

Herboren

De Fransen leken als herboren uit de kleedkamer gekomen en zetten het buurland direct onder druk. Zidane kwam meer aan voetballen toe en toonde al snel zijn klasse. Met een pass op maat bereikte hij de doorgeschoten Malouda, die met een lob bijna Casillas versloeg. De keeper van Real Madrid werkte de inzet naast het doel.

Aragones greep direct in een haalde Villa en Raúl naar de kant. De captain bracht opnieuw niet wat de bondscoach van hem verwachtte. Joaquín en Luis García maakten hun opwachting. Spanje kon het zichzelf aanrekenen dat Frankrijk meer in de wedstrijd kwam. De 'Selección' speelde niet meer in het hoge tempo dat ze voor rust lieten zien.


Coach Aragones voelde de wedstrijd uit zijn handen glippen

Ook in de tweede helft was er van beide kanten veel dreiging, maar werden er weinig kansen gecreëerd. Invaller Joaquín liet pas tien minuten voor tijd zien waarom Aragonés hem inbracht. Met een versnelling passeerde hij zijn Franse opponent en leek op weg naar de winnende treffer. Het schot dat volgde miste precisie en eindigde in het zijnet.

Viera

Viera deed twee minuten later het stadion in Hannover ontploffen. Zidane lepelde een vrije trap voor het Spaanse doel. De bal werd ongewild doorgekopt door een Spanjaard, waardoor Viera in kansrijke positie kwam. De spelverdeler van Juventus kopte de bal via het been van Ramos in het doel: 1-2.

Bekroning

Spanje ging met tien man in de aanval. Dat bood ruimte voor de Fransen, die via een persoonlijke actie van Zidane in blessuretijd op 1-3 kwamen. De bekroning voor de spelverdeler op een uitstekende tweede helft. Werden de Franse middenvelders voor rust nog overlopen door de getergde Spanjaarden; na de pauze lieten de ervaren Haantjes zien dat drie kwartier goed voetbal niet genoeg is om je te kwalificeren voor de volgende ronde.

Brazilië is de volgende tegenstander van het team van Domenech, zondagavond om 21.00 uur.