DORTMUND - Duitsland ligt niet aan de voeten van titelverdiger Brazilië. De Seleçao schonk het aanwezige plubiek in Dortmund dinsdag weliswaar drie doelpunten, maar de manier waarop was veelzeggend. Zonder glans en zonder passie wonnen de Brazilianen van het hard werkende Ghana (3-0). De titelverdediger neemt het zaterdag 1 juli op tegen de winnaar van het duel Spanje - Frankrijk.


Ronaldo op weg naar het doelpuntenrecord

Ronaldo

Brazilië keek in de beginfase van het duel tegen Ghana de kat uit de boom. In het bekende rustige tempo speelde de Seleçao de bal rond. De eerste serieuze tempoversnelling was meteen raak. Een prachtige steekpass van Kaká bracht Ronaldo in stelling. De ex-PSV'er omspeelde met een mooie actie keeper Richard Kingston en tikte de bal in het verlaten doel; 1-0. Ronaldo verbrak met zijn doelpunt het record van de Duitse goaltjesdief Gerd Müller. Met vijftien treffers is Ronaldo WK-topscorer aller tijden.

Adriano

De snelle openingstreffer smaakte zichtbaar naar meer bij de Brazilianen. Het team van Carlos Alberto Parreira stormde opnieuw na een snelle uitbraak richting Ghanees doel. Het leverde ditmaal geen doelpunt op door zelfzuchtig gedrag. Adriano koos voor zijn eigen kans in plaats van af te spelen op de vrijstaande Ronaldo. De spits van Inter Milan liep zich vast en probeerde met een schwalbe nog een penalty te versieren. De Slowaakse arbiter Lubos Michel beloonde de duikeling met geel.


Adriano staat op het punt de 2-0 binnen te tikken

Ghana had in de beginfase moeite met het berekenende spel van de Brazilianen, maar probeerde met energiek spel het doelgebied van Dida op te zoeken. De eerste gevaarlijke doelpoging van de Black Stars was een afstandschot van Haminu Bramani. Doelman Dida tikte de bal net over.

Mensah

De Ghanezen kregen gaandeweg de eerste helft meer kansen op een gelijkmaker door twee schoten van Matthew Amoah en een kopbal van John Mensah. De verdediger van Rennes kon vrij voor het Braziliaanse doel inkoppen. De benen van Dida voorkwamen dat Ghana op gelijke hoogte kwam.

Kort daarna sloeg Brazilië opnieuw toe tijdens eens snelle uitbraak. Adriano tikte in buitenspelpositie simpel de 2-0 binnen. Ghana protesteerde tevergeefs, arbiter Michel keurde het doelpunt goed. Ondanks de twee doelpunten maakten de Brazilianen een ongeïnspireerde indruk. Ghana bood de titelverdediger stevig partij maar werd genekt door een paar individuele acties aan Braziliaanse zijde.

Het weinige sprankelende niveau zakte na rust naar een dieptepunt. De Ghanezen waren niet bij machte de titelverdediger te laten wankelen. De Brazilianen hadden op hun beurt niet de behoefte het publiek in Dortmund te vermaken. Zonder samba, zonder passie en zonder energieverspilling wandelde Brazilië naar het eind van de wedstrijd.

De Black Stars probeerden er nog wel een pot van te maken. De wil en daadkracht bij de ploeg van Ratomir Dujkovic was duidelijk aanwezig, maar de zuiverheid voor de goal en een beetje meer geluk ontbrak. Op een uitzondering na. Een vloeiende Ghanese aanval over drie schijven werd niet verzilverd. Dida had moeite de pegel van Asamoah Gyan te keren, maar de Braziliaan kon nog net de bal onschadelijk maken voordat Amoah gevaarlijk kon worden.

In de slotfase, nadat Asamoah Gyan met tweemaal geel voortijdig kon vertrekken en Ghana de moed al had opgegeven, scoorde Brazilië nogmaals. Zé Roberto tikte de bal langs de uitkomende Kingston en maakte uit het niets de 3-0.

Spoorloos

Het meest opmerkelijke moment na rust speelde zich buiten de lijnen af. Bondscoach Dujkovic leek in geen velden of wegen te bekennen. Ook na het laatste fluitsignaal was de coach onvindbaar. Pas later werd duidelijk dat de keuzeheer door Michel naar de tribune was gestuurd. Dujkovic protesteerde op weg naar de kleedkamer zo heftig dat de Slowaakse scheidsrechter hem rood gaf.