LOS ANGELES - Kim Clijsters heeft verrassend de eindstrijd van de Masters in Los Angeles gewonnen. Zij versloeg maandagavond de Amerikaanse favoriete Serena Williams in twee sets: 7-5 en 6-3. De Belgische tennisster verdiende met de zege in het lucratieve slottoernooi van het WTA-seizoen een bedrag van 765.000 euro.

Clijsters had 85 minuten nodig om zich te ontdoen van titelverdedigster Williams. Het was ook meteen de eerste keer in zes onderlinge ontmoetingen dat ze de nummer een van de wereld versloeg. "Dit is absoluut mijn mooiste overwinning. Ik kon het niet geloven toen ik het laatste punt maakte, de rillingen liepen me over het lijf", juichte de Belgische.

Uitmuntende vorm

De vriendin van de Australiër Lleyton Hewitt was in uitmuntende vorm naar Calfornië gekomen voor het jaarlijkse treffen tussen de beste zestien speelsters van de wereld. Ze had de toernooien van Luxemburg en Filderstadt op haar naam geschreven en was helemaal genezen van de schouderblessure die haar in de zomer zo parten had gespeeld.

Clijsters, als zesde geplaatst, begon uitgerust aan de finale. In de halve eindstrijd hoefde ze slechts vijf games in actie te komen, want opponente Venus Wiliams gaf op met een blessure. In de kwartfinale had ze echter al laten zien hoe ze ervoor stond; ze veegde haar landgenote Justine Henin van de baan: 6-2, 6-1.

Fouten

Toch begon Clijsters aarzelend aan de wedstrijd tegen de torenhoge favoriete Serena Williams. De Amerikaanse won dit jaar drie van de vier grandslamstoernooien: Wimbledon, Roland Garros en US Open. Clijsters sloeg meteen een dubbele fout en gaf haar servicegame weg. Maar Williams begon nog slechter, evenals in haar halve finalepartij tegen Jennifer Capriati sloeg ze ongewoon veel fouten; 34 in de eerste set.

Dat eerste bedrijf leek uit te monden op een tiebreek. Williams serveerde bij een stand van 5-6 en stond 40-0 voor, maar Clijster vocht zich terug en won alsnog de game en daarmee de set: 7-5. In de tweede set nam Cijsters een 4-2 voorpsrong en die gaf ze niet meer uit handen. Ze serveerde de wedstrijd gedegen uit: 6-3.

'Volledig kapot'

De positie van Williams als nummer één van de wereld komt door het gevoelige verlies in Los Angeles niet in gevaar. Daarvoor heeft ze dit seizoen te veel punten verdiend. Ze gaf toe dat haar spel niet best was. "Ik heb dit toernooi veel geluk gehad. Eerlijk gezegd ben ik volledig kapot. Ik voel me een vrouw van 98. Ik ga eerst eens lekker op vakantie."