ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam hervat dinsdag na een maand de strafzaak tegen voetbalclub Feyenoord wegens belastingfraude. Vermoedelijk horen dinsdag in de loop van de middag de club en zijn voorzitter Jorien van den Herik, die ook in persoon is gedagvaard, welke straf het Openbaar Ministerie (OM) in gedachten heeft wegens het opzettelijke doen van een valse aangifte van loonbelasting.

De zaak draait om de transfers van drie spelers medio jaren negentig. Volgens de belastingdienst en in het verlengde het OM, kregen de drie een deel van de transfersom zelf en is het daarom tekengeld. Daarover moet belasting worden betaald.

Feyenoord beweert echter dat het geen zaak van de Rotterdamse club was wat de vorige "eigenaren" van de spelers Aurelio Vidmar, Christian Gyan en Patrick Allotey met de spelers hadden afgesproken over een eventueel eigen aandeel van de speler in een transfersom. De vorige clubs waren dan ook verantwoordelijk voor een eventuele belastingafdracht, of de spelers zelf, maar in ieder geval niet Feyenoord.

De Rotterdamse club vindt ook dat de zaak helemaal niet bij de strafrechter thuishoort, maar bij de belastingrechter. Daar loopt overigens ook een procedure. De vier raadslieden van de club en Van den Herik voerden een maand geleden dan ook aan dat de zaak helemaal niet behandeld mocht worden.

De Rotterdamse rechtbank veegde al deze bezwaren in oktober echter van tafel: de zaak is nu eenmaal voorgelegd aan de strafrechter dus zal die zich er ook over moeten buigen.

Dinsdag zal in de ochtend onder andere nog de belastingadviseur van de club gehoord worden. Die kon niet eerder voor de rechtbank getuigen omdat hij niet meer in Nederland woont. Mogelijk zal ook nog een ambtenaar van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) moeten getuigen. Daarna komt de officier van justitie met zijn eis. De zaak zal waarschijnlijk pas vrijdag afgerond worden met de pleidooien van de raadslieden van de club en Van den Herik.