KEULEN - Het achtste finale-duel tussen Zwitserland en Oekraïne is vooral voor het publiek een teleurstellende happening geworden. Oekraïne bleek bij de strafschoppen te beschikken over de sterkste zenuwen. Beide teams troffen voor rust het houtwerk en creëerden enkele kansen. Na de pauze verbloemde een grote portie strijd het armetierige niveau. Ook in de verlenging was het duel niet om aan te zien.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Spanning bij de strafschoppenserie

Zwitserland was de verrassende poulewinnaar van groep G. Hierin hielden zij het tegenvallende Frankrijk achter zich en schadelen zij in een directe confrontatie Zuid-Korea uit. De Zwitsers misten tegen Oekraïne verdediger Senderos. De speler van Arsenal was niet fit genoeg om mee te spelen tegen Oekraïne. Zijn vervanger was Djourou, eveneens uitkomend voor het Engelse Arsenal.

De pouleronden voor Oekraïne verliepen minder soepel. Het openingsduel tegen Spanje werd een pijnlijke: 4-0 verlies. Van Saoudi Arabië werd gewonnen en Tunesië werd in de derde wedstrijd met minimale cijfers verslagen. Shevchenko lokte op geroutineerde wijze een strafschop uit en velde het vonnis eigenhandig vanaf elf meter.

Laag tempo

Het duel begon in een laag tempo, met veel balverlies aan beide kanten. De teams waren duidelijk niet van plan de tegenstander aan voetballen toe te laten komen. Het leidde tot vele korte passes en weinig dreiging. Na twaalf minuten veerden de Zwitserse toeschouwers op. Wicky probeerde het van afstand, Shovkovski wist het harde schot met moeite te pareren.


Ondanks enkele harde overtredingen - hier ligt Nesmachnyi op de grond - hield scheidsrechter Archundia voor rust de kaarten op zak

Sjelajev zorgde na twintig minuten voor het eerste gevaar namens Oekraïne. De middenvelder kopte de bal goed naar de grond maar zag dat de stuit te hard was. Zuberbühler zag in geslagen positie de bal op de lat terecht komen. Namens de Zwitsers trapte Yakin de bal niet veel later ook op de lat, uit een vrije trap.

Sjelajev

Na dit spannende moment voor het Oekraïense doel werd de ploeg van Shevchenko beter. Zuberbühler was bij de eerstvolgende uitval attent en Kalinitsjenko probeerde het een fractie later met een curve. De inzet van de Oekraïner leek echter nergens op. Sjelajev was de volgende die het mocht proberen, maar in twee pogingen wist hij het doel niet te vinden.

Onzekere indruk

De Zwitserse coach greep na een half uur in en haalde de jonge verdediger Djourou naar de kant. Auxerre-verdediger Grichting kwam in zijn plaats. Djourou maakte een onzekere indruk en had handen en voeten nodig om de Oekraïense spitsen af te stoppen.


De onervaren Djourou werd al na een half uur gewisseld

Oekraïne ging in de tweede helft verder waarmee het voor rust gestopt was: aanvallen. De accenten lagen meer op de zijkanten, waar de ballen loepzuiver voorgegeven werden. Voronin was dichtbij maar kopte naast.

De ploeg van Blochin liet in de eerste fase van de tweede helft zien waarom velen het land vooraf hadden getipt als outsider. Met een compact spelende defensie en zeer snelle spitsen kan dit team het ieder land lastig maken. Zwitserland mocht ver komen maar na balverlies moesten de rood-witten in rap tempo weer terug om de counterende Oekraïner een halt toe te roepen.

Shevchenko

Op Shevchenko's eerste WK toonde hij nog niet de klasse waarvoor het publiek in Milaan wekelijks naar het stadion komt. Ook tegen de Zwitsers liep hij er vooral verloren bij. Voor één moment van klasse kreeg hij in het tweede bedrijf de handen op elkaar. Dreigend met rechts kapte hij naar zijn linkerbeen en haalde verwoestend uit. De poging klapte vol op de reclameborden.

Barnetta mocht van geluk spreken dat het duel niet onder leiding stond van Ivanov. Archundia weigerde de rode kaart te trekken toen de Zwitser opnieuw een tegenstander onderuit trapte toen de bal al weg was.

Dat Johan Vogel tegenwoordig in Italië speelt met sterren als Kaká en Cafú, betekent niet dat 'de regisseur' een betere voetballer is geworden dan in zijn tijd in de Eredivisie. De centrale middenvelder was maandag een van de zwakste pionnen en kon geen moment aantonen van toegevoegde waarde te zijn.


Degen en Barnetta vinden dat Gusev zich aanstelt

In de eerste helft van de verlenging bracht Blochin Rebrov in. De oude makker van Shevchenko kwam naast de moegestreden Chelsea-aanvaller te staan, die in het Oekraïense elftal niet gewisseld wordt.

Leeg gespeeld

Oekraïne leek leeg gespeeld en veel spelers moesten behandeld worden aan blessures. De Zwitsers roken hun kans en werden steeds gevaarlijker. Tot doelpunten leidde dit niet omdat de Zwitsers voorin kwaliteit ontbeerden.

Met nog vijf minuten officiële speeltijd in de verlening kreeg Streller namens de Zwitsers een riante mogelijkheid. De invaller wachtte te lang en strandde op een Oekraïne been. Weg kans, weg laatste mogelijkheid om de penalty's te ontwijken. De coaches wisselden in de laatste minuten om de beste strafschopnemers binnen de lijnen te hebben.

Penalty's

Shevchenko nam de eerste strafschop. De vedette zag zijn zwakke inzet gekeerd door Zuberbühler. Ook de Zwiters misten hun eerste strafschop, in de persoon van Streller. Milevsky toonde zich een koele kikker door met een stift de eerste penalty van de avond te benutten.


Slechte start van Oekraïne

Barnetta was de volgende Zwitser die aan mocht leggen vanaf elf meter. Zijn inzet had meer overtuiging dan zijn voorganger maar spatte uiteen op de lat. Rebrov zorgde voor 2-0. Ook de derde Zwitserse strafschopnemer faalde. Cabanas schoot op het lichaam van Shovkovski. Gusev ging achter de strafschop staan en faalde niet: 3-0.

Italië

Oekraïne komt in de kwartfinale uit tegen Italië. De Azzuri wonnen maandag op schlemielige wijze van het Australië van Guus Hiddink. In blessuretijd zag scheidsrechter Cantalejo een strafschop in de duikeling van Grosso. Totti hield het hoofd koel en zorgde met zijn benutte penalty dat zijn land het vrijdag 30 juni in Hamburg opneemt tegen de ploeg van Blochin.