MADRID - De Spaanse krant El Pais heeft in zijn jacht op dopingzondaars in het wielerpeloton het vizier nu gericht op Jan Ullrich. Minder dan een week voor de start van de Ronde van Frankrijk is de Duitse prof het Spaanse dopingschandaal ingesleurd.

De politie onderzoekt volgens El Pais of de gecodeerde bloedzakjes die zijn aangetroffen in een laboratorium, toebehoren aan Ullrich. Het lab zou zijn gerund door de Eufemanio Fuentes, de wielerarts die wordt beschouwd als de spil van het dopingschandaal. Hij wordt verdacht van productie en handel in anabole steroïden en bloeddope.

El Pais beweert dat het de codes heeft gekraakt van documenten die de doseringen van bloeddope aangeven. De codenamen 'Jan' en 'Hijo Rudicio' (zoon van Rudi) zouden op Ullrich wijzen. Rudicio slaat op Rudy Pevenage, de vertrouwenspersoon van de Duitse renner.

Verklaring

De naam Jan zou ook op recepten voor dopingproducten staan voor een bedrag van bijna 2000 euro. Ullrich weerlegde in een korte verklaring de beschuldigingen. "Dit heeft niks met mij te maken", zei de favoriet voor de Tourzege. Ook Pevenage ontkent betrokkenheid bij de zaak. "We hebben absoluut niks verkeerds gedaan."

"Het zijn hele zware beschuldigingen, die we zeker serieus nemen", reageerde de woordvoerder van Ullrichs ploeg T-Mobile. "We zullen contact zoeken met alle betrokkenen. Als blijkt dat er iets van klopt, zullen we gepast moeten reageren. Maar tot die tijd moeten we ons hoofd vooral koel houden. Voorlopig gaat het slechts om artikel in een krant, feiten of bewijzen ontbreken op dit moment volledig."

Onderzoek

De krant El Pais publiceerde zondag al delen van een juridisch onderzoek waaruit zou blijken dat tenminste 58 renners gebruik maakten van een juridisch onderzoek om aan verboden producten te komen. Naar aanleiding van dit artikel besloten de Spaanse renners de nationale titelstrijd te boycotten. De Spanjaarden hebben inmiddels hun buik vol van alle dopingverhalen die de kranten de laatste tijd hebben geschreven.