KAISERSLAUTERN - Australië heeft maandag niet verloren van Italië, maar wel van de scheidsrechter. In een grotendeels evenwichtige strijd verloren de Socceroos in Kaiserslautern met 1-0 van de Italianen na een dubieuze beslissing van arbiter Luis Cantalejo in de slotminuut. Invaller Francesco Totti schoot vanaf de elfmeterstip de Italianen naar de kwartfinale en liet het Australië van coach Hiddink totaal gedesillusioneerd achter. De Italianen stuiten in de kwartfinale op 30 juni op de winnaar van het duel tussen Zwitserland en Oekraïne.


Tim Cahill krijgt een vrije kopkans

Voor Guus Hiddink was de ontmoeting met Italië een hernieuwd weerzien. De Nederlandse coach speelde met Zuid-Korea in 2002 ook in de achtste finales van het WK tegen Italië. Zuid-Korea won toen met 2-1 door een golden goal.

Australië begon met keeper Mark Schwarzer terug in de basis na het falen van tweede keus Zeljko Kalac tegen Kroatië. "Een dag voor de wedstrijd ga ik nooit in op de opstelling, maar Schwarzer keept", verklapte Hiddink aan de vooravond van het duel.


Schwarzer kansloos

Toni

De Italianen kregen de eerste grote kans van de wedstrijd. In de derde minuut kon Luca Toni vrij inkoppen. De aanvaller van Fiorentina kopte naast, tot opluchting van Schwarzer. De Australiërs hadden moeite met het omschakelen van aanval naar verdediging in de beginfase. De Azzurri zaten de Australiërs bij balverlies dicht op de huid waardoor de Socceroos gehaast beslissingen moesten nemen.


Cantalejo stuurt Materazzi van het veld

Alberto Gilardino deed in de 21ste minuut van zich spreken. De spits van AC Milan schoot de teruggekopte bal van Toni direct richting het Australische doel. Schwarzer had geen moeite met het schampschot van de Italiaan.

Chipperfield

De Socceroos probeerden met energiek spel en hoge ballen het hart van de Italiaanse defensie te kraken. De speelwijze had wisselend succes. Aanvoerder Mark Viduka kopte bij een aanval in de 24ste minuut recht in de handen van Gianluigi Buffon. Kort daarna kon Scott Chipperfield tot ieders verrassing een kanonskogel afvuren op de Italiaanse sluitpost. De bal belandde uit een scrimmage voor zijn voeten. Het schot miste echter precisie.

Het team van coach Marcello Lippo had gaandeweg de eerste helft een duidelijk speloverwicht. Tot grote kansen leidde het echter nog niet. De Italianen kozen voor het geliefde counterspel en lieten de Australiërs rustig komen. Het meeste balbezit was voor Australië, de beste kansen voor Italië. Kort voor het rustsignaal was Italië opnieuw gevaarlijk. Toni kopte een vrije trap van Pirlo door maar Gilardino kon er net niet bij.

De Socceroos doken bij vlagen dreigend op in het penaltygebied van de Zuid-Europeanen, maar het ontbreken van een koele afmaker brak de ploeg van Hiddink op in het eerste deel van de wedstrijd.

Rood

De tweede helft begon direct met een spektakelstuk. Het was niet zozeer de schotpoging van opnieuw Toni die het stadion deed wakkerschudden, maar vooral een actie in de Italiaanse achterhoede zorgde voor de nodige rumoer in het Fritz Walter-stadion. Verdediger Marco Materazzi schoffelde in de 48ste minuut de bijna doorgebroken Mark Milligan onderuit. De Spanjaard Luis Cantalejo twijfelde geen moment en gaf de Inter-verdediger rood.

Het spelbeeld veranderde na de rode kaart. Lippi reageerde direct door aanvaller Toni te wisselen voor verdediger Andrea Barzagli van Palermo. Ondanks het numerieke voordeel voor de Australiërs slaagde het land er niet in zijn stempel op de wedstrijd te drukken. De Italianen loerden nog meer dan in de eerste helft op een snelle tegenstoot.

Totti

Het duel leek in de slotfase op een verlenging af te stevenen totdat de Spaanse arbiter zichzelf een hoofdrol toebedeelde. Fabio Grosso viel in de allerlaatste minuut over de al liggende Lucas Neill heen in het strafschopgebied. Cantalejo wees resoluut naar de stip. Invaller Totti schoot vanaf de elfmeterstip hard de 1-0 binnen en bezorgde Italië daarmee een plek bij de laatste acht.

Voor Totti was de penalty ook hét moment om af te rekenen met het verleden. Vier jaar geleden stond de speler van AS Roma in de basis toen Italië in de achtste finale over Zuid-Korea struikelde. Om onduidelijke redenen werd de Italiaan toen van het veld gestuurd.