NEURENBERG - Gebrand op succes begon Ruud van Nistelrooy in goede vorm aan het WK in Duitsland. Toch moest de spits zondag als bankspeler toekijken hoe Oranje weer van Portugal verloor. "Dit is een verhaal voor een boek. Een slecht boek. Voor mij geen bestseller."

De beoogde topschutter van het Nederlands elftal eindigde het WK als supporter. "Ik voelde met net als alle Oranje-fans in het stadion. Ik heb geschreeuwd en gevloekt. Ik was woedend op de scheidsrechter en dribbelde in gedachten mee met de aanvallers. Ik had me inderdaad iets anders van dit kampioenschap voorgesteld."

Ruzie

Van Nistelrooy begon het WK als onbetwiste eerste keus. Van Basten nam voor lief dat de aanvaller dit seizoen na een ruzie met manager Alex Ferguson op weinig speeltijd bij Manchester United speeltijd kon rekenen. De bondscoach zag het zelfs als een voordeel. Zo kon Van Nistelrooy uitgerust en gemotiveerd aan het WK beginnen.

"In de voorbereiding ging het allemaal goed. Ik was in vorm en leek er klaar voor. Toch is het op het WK niet gelopen zoals ik verwachtte. Ik heb onvoldoende gebracht. Of dat mijn schuld is? Ik weet het niet. De bondscoach heeft mij lang het voordeel van de twijfel gegeven. Na drie groepswedstrijden was zijn geduld op. Ik had uiteraard op meer krediet gerekend."

Kritiek

Tijdens een drukbezochte persconferentie verraste de bondscoach van het Nederlands elftal afgelopen donderdag met felle kritiek op Van Nistelrooy. "Hij moet meer brengen. Hij schiet voetbaltechnisch tekort. Het zou best wel eens kunnen dat ik voor Kuyt kies", zei Van Basten onder meer. De bondscoach hield woord. Drie dagen later was Van Nistelrooy in de achtste finales tegen Portugal bankspeler.

De spits kan zich maar gedeeltelijk in de kritiek van de oud-topaanvaller vinden. "Ik was zeker tegen Servië en Montenegro en Argentinië niet top. Maar het is ook niet makkelijk om bij Oranje in de spits te staan. Er wordt heel veel van je verwacht en toch sta je vaak alleen. Kluivert kon uitstekend meevoetballen. Hij scoorde op dat vlak vaak een negen. Ik ben een andere voetballer. Ik maak altijd en overal veel doelpunten. Ik ben vlak bij het doel van de tegenstander gevaarlijk. Op het onderdeel meevoetballen scoor ik misschien een kleine zeven."

Meevoetballen

Van Nistelrooy: "Maar volgens mij is dit allemaal allang bekend. Iedere trainer weet wat hij aan mij heeft. Hij mag natuurlijk alles van me vragen. Ik zal altijd mijn best blijven doen. Maar in sommige dingen ben ik nu eenmaal slechter dan anderen."

En dus keek Van Nistelrooy vanaf de bank toe hoe het Nederlands elftal verzuimde een doelpunt te maken tegen Portugal. "We kregen inderdaad voldoende kansen. Jammer dat we niet scoorden. Of ik het raar vond dat ik niet in mocht vallen. Ach, wat moet ik zeggen? Kuyt deed het volgens mij goed. Ik ga ook echt niet roepen dat ik die ene kans wel had gemaakt. Zoveel niveau heb ik ook nog wel. En ik vind het ook heel logisch dat niet ik maar Vennegoor of Hesselink in de slotfase als extra aanvaller fungeerde. Daarvoor is Jan mee gegaan. Logisch dus."

Uitschakeling

Zo vlak na de uitschakeling wilde Van Nistelrooy nog niet over zijn toekomst nadenken. "Eerst maar eens op vakantie", sprak de aanvaller die na zijn ruzie met Ferguson waarschijnlijk op zoek moet naar een nieuwe club. Bayern München is nadrukkelijk in beeld.

Van Basten blijft bondscoach en Klaas-Jan Huntelaar klopt nadrukkelijk aan de deur. Wordt Van Nistelrooy na Kluivert en Makaay de derde topspits van Oranje die voortijdig op het tweede plan belandt? "Ik ga daar voorlopig nog maar niet van uit."