SEOUL - Pim Verbeek is de nieuwe bondscoach van Zuid-Korea. De 50-jarige trainer volgt Dick Advocaat op, die volgende week aan de slag gaat bij de Russische club Zenit St. Petersburg. De oud-trainer van onder meer De Graafschap, Feyenoord en Fortuna Sittard heeft in Seoul een contract voor twee jaar getekend.

Verbeek weet wat hem te wachten staat in zijn nieuwe functie. Zowel bij het WK van 2002, onder Guus Hiddink, als bij het huidige WK in Duitsland, onder Advocaat, fungeerde hij als assistent-bondscoach van Zuid-Korea. De nummer vier van het vorige WK werd afgelopen vrijdag in Duitsland al in de groepsronde van het mondiale titeltoernooi uitgeschakeld.

"Toch kregen we een geweldige ontvangst bij terugkeer in Seoul", liet Verbeek maandag weten. "Ze blijven heel enthousiast in Zuid-Korea. Dat is natuurlijk wel zo prettig voor mij."

Verbeek was niet echt verrast door het aanbod van de Zuid-Koreaanse voetbalfederatie. "Ik loop hier natuurlijk al een tijdje mee. Ik wist ook dat Dick na het WK zou vertrekken. Bovendien wacht de eerste kwalificatie-interland voor de Azië Cup alweer op 15 augustus. De nieuw man moet zich dus snel inwerken. Het was vrij logisch dat ze bij mij kwamen aankloppen. Ik heb ook niet lang hoeven nadenken. Ik heb het erg naar mijn zin in Zuid-Korea."

Jong Zuid-Korea

Verbeek, die met een Amerikaan en een Zuid-Koreaan de technische staf vormt, krijgt de komende twee jaar niet alleen het A-team onder zijn hoede. Ook gaat hij aan de slag met Jong Zuid-Korea en het olympisch elftal. Feitelijk is hij tot medio 2008 verantwoordelijk voor de hele Zuid-Koreaanse voetballichting tot het geboortejaar 1985. "Het worden drukke tijden voor mij met enkele boeiende toernooien. Eerst moet het A-team zich kwalificeren voor de Azië Cup, waarvan de eindronde in 2007 wordt gespeeld. Dan staan ook de Aziatische Spelen in december dit jaar in Qatar op het programma, alsmede het olympisch kwalificatietoernooi. Talent is er genoeg in Zuid-Korea. Het is een interessante uitdaging om daarmee tot goede prestaties te komen."

Vakantie

Verbeek keert op korte termijn terug naar Limburg, waar hij nog steeds een huis heeft, om vakantie te vieren en bij te komen van het WK. "Daarna zal ik voorlopig weinig meer in Nederland te vinden zijn. Meegaan met Dick Advocaat naar Sint Petersburg was geen optie voor mij. Hij gaat direct door, terwijl ik nu eerst even afstand neem." Verbeek: "Dick heeft uiteraard wel een goed woordje voor me gedaan bij de Zuid-Koreaanse bond. Hij is ook blij en tevreden dat het nu zo loopt. Het Zuid-Koreaanse volk kan zich gelukkig ook wel vinden in de keuze voor mij. In een poll in een grote landelijke krant was ik voor 85 procent van de deelnemers de beste kandidaat om Advocaat op te volgen. Die steun en dat vertrouwen vormen een goede basis om hier als hoofdcoach aan de slag te gaan."

Advocaat

Dick Advocaat heeft een contract voor 2,5 jaar getekend bij Zenit St. Petersburg. De Hagenaar wordt volgende week in de tweede stad van Rusland gepresenteerd. Hij debuteert over anderhalve week op de bank bij Zenit in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Moskou.