MONTREAL - Ook in Canada slaagde de concurrentie er niet in de zegereeks van wereldkampioen Fernando Alonso te stoppen. Kimi Raïkkönen kon de Spanjaard even bedreigen, maar enkele foutjes gooiden de Fin terug naar de derde plaats, achter Michael Schumacher. Christijan Albers haalde de finish niet.

Heel even leek het alsof Kimi Raïkkönen eindelijk nog eens zou zegevieren en Fernando Alonso van een vierde opeenvolgende zege af zou houden. De Fin ging bij de start meteen voorbij Giancarlo Fisichella, die bijna te snel startte. De Italiaan hield nog even in en zag de Fin voorbijsnellen, maar kreeg toch een "drive through" straf opgelegd. Jammer voor de Italiaan, maar leuk voor die fans. Die kregen daardoor meteen een mooie strijd tussen Alonso en Raïkkönen te zien. De Fin kleefde werkelijk onder de achtervleugel van de wereldkampioen en probeerde zelfs even in te halen, maar tevergeefs. Op naar de eerste ronde pitstops dan maar, de ideale kans om in te halen.

Alonso ging als eerste tanken, en dat opende mogelijkheden voor Raïkkönen en McLaren. De Fin reed nog vlug een supersnel rondje en dook dan zelf de pits in. Maar hij kwam er niet als leider uit. Het rechterachterwiel raakte niet snel genoeg gemonteerd en dus verloor Raïkkönen terrein op Alonso. Foutje van het team dus, maar die zagen we wel meer in Canada.

Oeps, foutje!

Heel veel rijders hadden bijvoorbeeld last in de chicane voor de finish. Nico Rosberg was de eerste, maar lang niet de enige rijder die zich daar verremde. Zelfs Michael Schumacher ging er een paar keer in de fout. Eén keer raakte hij daarbij zelfs de muur, maar zijn Ferrari bleef gelukkig ongedeerd. Juan Pablo Montoya had minder geluk. Hij moest zijn McLaren aan de kant parkeren na aanraking met de muur. Jammer, want de Colombiaan was één van de opvallendste figuren in de beginfase van de race. Zo wurmde hij zich meteen na de start voorbij Michael Schumacher, om daarna hetzelfde bij Nico Rosberg te proberen. Dat liep echter fout af voor het duo. Rosberg crashte en Montoya kon een nieuwe vleugel gaan halen in de pits.

De Colombiaan was niet de enige rijder die een nieuwe vleugel moest laten monteren. Ook Midland-rijder Tiago Monteiro moest daarvoor naar de pits nadat hij teamgenoot Christijan Albers van de baan had geramd in de openingsronde. De speciale WK-helm bracht de Nederlander dus geen geluk.

Spannend slot

Terug naar de strijd om de zege dan. Die leek helemaal dood te bloeden na de eerste reeks pitstops. Raïkkönen verloor steeds meer terrein op Alonso en toen de Fin tijdens zijn tweede tankbeurt ook nog eens de motor liet stilvallen, was de spanning helemaal weg.

Gelukkig greep thuisrijder Jacques Villeneuve in. In zijn zoektocht naar de zevende plaats reed de Canadees zijn BMW-Sauber in muur. Dat bracht de safety car een tweede keer op de baan en bracht Raïkkönen weer dichter bij Alonso. De Fin kon Alonso echter niet meer bedreigen. De McLaren-rijder ging zelfs nog in de fout. Net zoals eerder in de race ging hij nog een keer te wijd door de bocht en zag Michael Schumacher zo met de tweede plaats aan de haal gaan. Zo verdiende de Duitser nog twee extra puntjes, maar veel levert hem dat niet op. Met zijn vierde zege op rij, de zesde al dit seizoen, lijkt Fernando Alonso meer dan ooit op weg om zijn wereldtitel te verlengen.