AMSTERDAM - Zijn rentree werd met luid gejuich begroet, maar intussen is Jari Litmanen een heus probleemgeval bij Ajax. De Fin is chronisch geblesseerd en speelt vaker niet dan wel. Voor de cruciale Champions Leaguewedstrijd tegen Internazionale kan trainer Ronald Koeman ook niet over hem beschikken.

Zaterdagochtend tijdens de training kreeg Litmanen opnieuw last van de hamstring. "Dat is een streep door de rekening", vertelde Koeman maandag op de persconferentie. Eerst ging hij verdere vragen over de middenvelder uit de weg. "Ik richt me op het elftal dat kan spelen en op de spelers die ik tot mijn beschikking heb. We hebben een jeugdig elftal, maar we gaan ervoor. Maar duidelijk is dat het een teleurstelling is dat Jari er niet bij is."

Litmanen kwam fit bij Ajax. Maar bij Liverpool kwam hij ook zelden aan spelen toe. Hij moest met zijn routine het jonge Ajax sturing geven en verder helpen op weg naar de top. Daar komt niets van terecht. Ook buiten de kalklijnen moest hij de jeugdige spelers steunen, maar Koeman nam hem niet eens mee naar Noordwijk waar Ajax in voorbereiding is.

Toekomst?

De vraag is of Litmanen nog wel toekomst heeft in Amsterdam. En vooral: of Koeman nog wel perspectief ziet in de speler. De bedoeling van de clubleiding was Litmanen eerst te huren tot de winterstop en na een evaluatie beslissen over een langer verblijf. De nieuwe transferregels belemmerden dat plan, zodat Litmanen meteen een contract kreeg tot juli 2004. Dat contract hangt nu als een molensteen om de nek van de club.

Koeman, diplomatiek: "Soms is het goed zaken te evalueren, dat is trouwens ook zo afgesproken. Dat gaan we dus ook doen na het eerste deel van de competitie. Verder kan ik er niets over zeggen."

Behalve Litmanen, mist Ajax verdediger Chivu (schorsing), spits Ibrahimovic (keelontsteking), terwijl rechtsback Trabelsi vanwege een hamstringkwetsuur een vraagteken is.

Ajax en Inter hebben acht punten, terwijl Lyon zeven punten heeft en het al uitgeschakelde Rosenborg ontmoet. "We zullen aanvallen, maar met verstand en niet vanaf het begin alles op de aanval gooien. Daarbij nemen we het verloop van Lyon tegen Rosenborg ook mee in de manier van spelen."