STUTTGART - In een weinig vermakelijke wedstrijd heeft Engeland Ecuador uit het toernooi gewerkt: 1-0. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door David Beckham, die in de tweede helft Mora kansloos liet met een magistrale vrije trap. De Engelsen hadden veel last van de hitte en bereikten kokhalzend het eindsignaal.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De rake trap van Beckham deed het stadion ontploffen

In de startopstelling van Engeland had Eriksson een verrassing: Crouch zat op de bank. In plaats van de spits had de Engelse bondscoach een plaats ingeruimd voor een extra verdediger (Hargreaves). Rooney was daarom de enige spits.


Joe Cole, hier in duel met De La Cruz, speelde geen sterke wedstrijd

In de openingsfase hanteerde Ecuador veelvuldig de lange bal op Delgado en Tenorio. Die tactiek had na tien minuten de openingstreffer moeten betekenen voor de Zuid-Amerikanen. John Terry ging grof in de fout waardoor Tenorio de hoek voor het uitzoeken had. Via het been van de toegesnelde Ashley Cole belandde de inzet van de Ecuadoriaan op de lat.

Gegroepeerd

Engeland nam na de poging van Tenorio het heft in handen. Omdat de vrije trappen van Beckham in de eerste helft nog de overtuiging misten werden de Engelsen nooit écht gevaarlijk. De Ecuadorianen speelden gegroepeerd en namen gefaseerd het initiatief, maar ook zij kwamen niet tot grote kansen. Het Engelse centrale duo achterin oogde onzeker. Terry en Ferdinand hadden veel overtredingen nodig om de spitsen van Ecuador af te stoppen.

Vrije trap

David Beckham, captain van de Engelsen, speelde tot zondag geen gelukkig WK en moest stilaan gaan vrezen voor zijn plaats. Toen hij een half uur voor tijd weer eens aan mocht leggen voor een vrije trap, wist hij dat er langs de kant mensen klaar stonden die hem wel eens zouden kunnen gaan vervangen. Met veel gevoel krulde de middenvelder van Real Madrid de bal secuur in de korte hoek: 1-0


Gerrard complementeert Engels feestje

Een bevrijding voor de Engelsen. Opgelucht adem halen was er voor Beckham niet bij. Kokhalzend stond hij voorover gebogen, misselijk van de beklemmende hitte in het Gottlieb-Daimler-Stadion.

Straatvechter

Rooney leek minder last te hebben van de hoge temperatuur en ging de duels met de fysiek sterke Ecudoriaanse verdedigers als een straatvechter aan. Zijn werklust had na 72 minuten voor de tweede Engelse treffer moeten zorgen, maar Lampard miste een riante mogelijkheid op de rand van het strafschopgebied.


Rooney moest zonder assistentie voorin opboksen tegen de beresterke verdedigers van de Zuid-Amerikanen

Het was duidelijk niet de wedstrijd van de Engelse middenvelders. Ook na rust leken de sterren in niets op de sterke voetballers die wekelijks hun klasse etaleren in de Premier League. Spelers als Gerrard, Lampard en Joe Cole liepen er verloren bij.

Hitte

De extreme warmte speelde niet alleen Beckham parten. Keeper Robinson moest in de slotfase een blessurebehandeling ondergaan vanwege kramp. Normaal gesproken niet aan de orde bij keepers, maar in de verstikkende hitte in Stuttgart dit toernooi wel degelijk aan de orde. Eerder had ook Edwin van der Sar hier last van.

Ecuador, meer gewend aan deze omstandigheden, wist in de slotfase niet meer te profiteren van de martelgang bij de Engelsen. Zonder te overtuigen kwalificeren de Engelsen zich voor de kwartfinales. Hierin komen zij uit tegen de winnaar van het duel Portugal - Nederland.