MADRID - Het Spaans kampioenschap wielrennen is zondag gestaakt nadat de renners besloten na drie kilometer af te stappen en terug te keren naar hun hotels. De coureurs voeren actie omdat ze de publicaties over dopegebruik zat zijn, liet de voorzitter van de rennersvakbond, José Rodriguez, weten.

De coureurs zelf weigerden ieder commentaar. De Spaanse krant El Pais publiceerde zondag delen van een juridisch onderzoek waaruit zou blijken dat tenminste 58 renners gebruik maakten van een crimineel netwerk om aan verboden producten te komen.

El Pais wist verder dat er vijftien coureurs van het voormalige Liberty-Würth bij betrokken zijn. Tevens zou het niet alleen gaan om bloedtransfusies maar zou er ook op grote schaal sprake zijn van handel in epo, groeihormonen en andere verboden middelen.

Hoofdsponsor Liberty Seguros trok zich na eerdere onthullingen al terug uit de wielersport. De ploeg gaat nu als Astana-Würth door het leven.

De Spaanse wielerbond RFEC liet in een communiqué weten de actie van de renners te betreuren. Wel wil de RFEC juridische stappen overwegen vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie naar bepaalde media in de dopingzaak die de naam operatie-Puerto heeft gekregen.