HEERENVEEN - Yuri van Gelder heeft zich zondag ziek afgemeld voor de Nederlandse kampioenschappen turnen. De wereldkampioen op de ringen zou bij de toestelfinales in Heerenveen zijn rentree maken na de breuk met zijn coach Remi Lens.

"Yuri voelt zich grieperig. Het is jammer dat hij er niet bij kan zijn, want we hadden ons goed voorbereid op het NK", aldus trainer Bram van Bokhoven, die Van Gelder nu samen met de Chinees Ming Liu begeleidt.

Wegens alle perikelen rond de beëindigde samenwerking met Lens meldde Van Gelder zich eind april oververmoeid af voor de Europese kampioenschappen in Volos. Na een vakantie keerde hij 18 mei terug in Nederland, waarna hij in Den Bosch verder ging met trainen. Hij zou bij de NK zijn eerste wedstrijd sinds 25 maart turnen. In de Duitse plaats Cottbus won hij toen een wereldbekerwedstrijd.

Van Gelder zal nu zijn rentree maken bij de wereldbekerwedstrijd over drie weken in Shanghai. Dit wordt vooralsnog zijn enige wedstrijd als voorbereiding op de wereldtitelstrijd in oktober in de Deense plaats Aarhus.