LEIPZIG - Argentinië behoort nog steeds tot een van de belangrijkste kanshebbers op de wereldtitel. Dat verandert niet na één avond. Toch zal de euforie bij Maradona en co na zaterdag flink zijn afgenomen. Mexico toonde in de achtste finale op een overduidelijke manier aan dat óók de Argentijnen kwetsbaar zijn.

Met snel en gedurfd aanvalsspel brachten de Mexicanen hun tegenstander bij veel momenten in verlegenheid. De ploeg van bondscoach Ricardo la Volpe verloor uiteindelijk pas na verlenging met 2-1, dat dan weer wel.

Klinsmann

Bondscoach Jürgen Klinsmann zal het duel in Leipzig met veel belangstelling hebben aanschouwd. Duitsland is vrijdag in de kwartfinale de volgende tegenstander van Argentinië. Twee weken geleden gaf niemand het thuisland ook maar enige kans van slagen op het WK; na de optredens van beide ploegen in de achtste finale beginnen de Duitsers vrijdag voorzichtig als favoriet.


Marquez scoort voor Mexico

Klinsmann kreeg, net als ieder ander, voor het eerst dit toernooi te zien hoe je Argentinië moet bespelen. In de drie groepswedstrijden, tegen Ivoorkust, Servië en Montenegro en Nederland, kwamen zwakheden in het elftal van bondscoach José Pekerman nauwelijks aan de oppervlakte.

Advies

Mexico trad Argentinië zonder enige vorm van ontzag of angst tegemoet. Dat was misschien wel het belangrijkste advies dat Mexico gaf aan de voetbalwereld. Al na zes minuten keken de Argentijnen tegen een achterstand aan. Barcelonaspeler Rafael Marquez mocht de bal bij de tweede paal ongehinderd binnenkoppen.


Crespo scoort de gelijkmaker voor Argentinië

Niet veel later stelde de wereldkampioen van 1978 en 1986 orde op zaken. De meeverdedigende aanvaller Jared Borgetti kopte de bal in een duel met Hernan Crespo achter zijn eigen doelman: 1-1.

Gevecht

Daarna ontstond een interessant gevecht tussen twee ploegen die allebei onbeperkt de aanval zochten. Het leverde een, vooral voor de neutrale toeschouwer, fascinerend kijkspel op met als enige minpunt het uitblijven van verdere doelpunten.

Mexico had daar, gezien de kansen, lange tijd het meeste recht op. Al mocht Argentinië klagen toen in de slotminuut een doelpunt van Lionel Messi ten onrechte wegens buitenspel werd afgekeurd. Het jarige (19) talent viel, net als Carlos Tevez, pas kort voor tijd in. Hernan Crespo en Javier Saviola kregen in de aanval de voorkeur.

Rodriguez

Niet Messi of Tevez hielp Argentinië uiteindelijk naar de kwartfinale. Het was wederom Maxi Rodriguez die uitkomst bood. De speler van Atletico Madrid, die eerder al twee keer scoorde op het WK, kreeg de bal halverwege de eerste helft van de verlenging buiten het strafschopgebied aangespeeld.


Rodriguez beslist de wedstrijd met een schitterende volley

Hij nam de bal knap aan op de borst en zonder dat het speeltuig de grond raakte, trapte Rodriguez de bal op een fantastische manier over de doelman in de kruising. Maradona was toen al duizend doden gestorven.