MONTREAL - Wereldkampioen Fernando Alonso lijkt alweer op weg naar een nieuwe zege. De Spanjaard was duidelijk de snelste rijder tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada. Teamgenoot Giancarlo Fisichella start naast hem op de eerste startrij. Christijan Albers start als 20ste.

Ook in Canada toont Renault zich weer te sterk voor de concurrentie. Alonso en Fisichella waren al de snelsten tijdens de laatste vrije oefenritten op zaterdagochtend en maakten hun favorietenrol ook in de kwalificatie waar. Het Renault-duo palmde vlotjes de eerste startrij in. Kimi Raïkkönen strubbelde nog even tegen, maar moest zich toch tevreden stellen met de derde startplaats.

Naast de Finse McLaren-rijder staat een verrassend snelle Jarno Trulli. De Italiaan was in zijn Toyota TF106B voormalig wereldkampioen Michael Schumacher te snel af. De Duitser was alweer een volle seconde trager dan WK-leider Alonso.

Een andere verrassing was de zesde startplaats van Nico Rosberg. Terwijl zijn Williams-teamgenoot Mark Webber niet eens het eerste deel van de kwalificatie overleefde, volgde Rosberg vlot het tempo van de toppers. De zoon van ex-wereldkampioen Keke Rosberg hield bijvoorbeeld de McLaren van Montoya en de Honda's van Button en Barrichello achter zich.

Thuisrijder Jacques Villeneuve moest genoegen nemen met de elfde startplaats en had ongetwijfeld op meer gehoopt. Dat geldt ook voor Christijan Albers. De Larenaar raakte niet verder dan de 20ste tijd en slaagde er niet in teamgenoot Monteiro te verslaan.