MUNCHEN - Duitsland heeft de eerste serieuze test glansrijk doorstaan: 2-0. Omdat de Zweden zich achterin vooral druk maakten om topscorer Klose, had de andere Duitse spits voldoende vrijheid om de Scandinaviërs voetballend pijn te doen. Voor rust profiteerde Podolski twee keer van sluw loopwerk van Klose. In een bloedhete Alianz Arena zag bondscoach Lagerback hoe zijn ploeg voor rust met tien man kwam te staan (rode kaart Lucic). Na de pauze miste Larsson een strafschop, waardoor het verzet definitief gebroken was.


Podolski en Klose; levensgevaarlijk duo

'Nu begint het pas echt' sprak bondscoach Jürgen Klinsmann na de gewonnen wedstrijd tegen Ecuador. De Duitsers plaatsten zich met drie zeges en een doelsaldo van acht voor en drie tegen, voor de tweede ronde. Het openingsduel tegen Costa Rica verliep nog stroef, maar tegen Polen en Ecuador liet het team een stijgende lijn zien. Het team dat vooraf werd bestempeld als een van de zwakste Duitse generaties ooit, snoerde alle critici de mond.

Stroever

Voor Zweden-coach Lagerback verliep de weg naar de achtste finales een stuk stroever. De Scandinaviër wonnen bij het scheiden van de markt van Paraguay maar verzuimden te scoren tegen Leo Beenhakkers Trinidad & Tobago (0-0). Tegen Engeland toonden de Zweden veerkracht door tot twee keer een achterstand goed te maken (2-2).

Zlatan Ibrahimovic raakte tijdens de warming-up voor het duel met Paraguay geblesseerd aan zijn lies. Hij probeerde het een helft maar liet zich toen vervangen. Tegen de Duitsers bleek de spits weer fit genoeg om te starten. Dat kostte Allback zijn basisplaats.

Scherp

De Duitsers begonnen zeer scherp aan de wedstrijd tegen Zweden. In een ondertal-situatie wurmde goaltjesdief Klose zich al na drie minuten door de Zweedse defensie. Keeper Isaksson stopte in eerste instantie maar Podolski was er als de kippen bij om te profiteren van de wanorde bij Zweden: 1-0. Henrik Larsson probeerde de stand met dezelfde snelheid weer gelijk te trekken, maar de ervaren spits mikte in het zijnet.

Dat het spitsenduo van de Duitsers steeds beter op elkaar ingespeeld raakt, bewezen ze binnen het kwartier opnieuw. Podolski zette vanaf de middenlijn de volgende aanval op, Klose trok met een slimme loopactie de hele Zweedse achterhoede mee, legde af op Podolski die met een bekeken schot zijn tweede treffer van de middag aantekende: 2-0.

Overtredingen

Een antwoord op de Duitse aanvalsgolven leken de Zweden niet te hebben. Meer dan een veelvoud aan overtredingen liet Zweden voor rust niet zien. Ook na de 2-0 bleef het gastland de bovenliggende partij. Ballack, Schneider, Frings en Schweinsteiger waren van afstand dichtbij en Klose zag zijn inzet voor de lijn gekeerd worden door de vingertoppen van Isaksson.

Glimlachje

Het drama voor Zweden was tien minuten voor rust compleet. Lucic, die al een kaart op zak had, hield Klose opzichtig vast en vreesde al voor uitsluiting. Dat scheidsrechter Simon de rode kaart zou tonen werd al snel duidelijk. Het vragen om die kaart van Duitse zijde toonde niet van veel klasse en ook het glimlachje van Simon bij het trekken van de kaart getuigde niet van professioneel gedrag.


Het wegsturen van Lucic gaf de Braziliaanse scheidsrechter veel voldoening

Ibrahimovic toonde vlak voor rust zijn klasse door met zijn rug naar het doel een gevaarlijk schot af te leveren op het Duitse doel. Lehmann verwachtte de bal niet en grabbelde deze tot corner.

Lagerback zette nog niet alles op alles om snel een doelpunt te maken. De spitsen die in de rust warmliepen bleven zitten; de bondscoach wachtte eerste de openingsfase af.

Routine

Ibrahimovic dribbelde vroeg in de tweede helft het strafschopgebied binnen en speelde Larsson aan in de voeten. De geslepen aanvaller had aan een aanraking met Metzelder genoeg om naar het gras te gaan. Simon kende een strafschop toe, waar Larsson zelf achter ging staan. Waar zijn routine hem deze kans had opgeleverd, liet zijn richtingsgevoel hem vanaf 11 meter in de steek. Lehmann zag de inzet hoog over zijn doel suizen.


Zweden herpakte zich in de tweede helft enigzins. Hier ligt Lehmann in de weg.

Twintig minuten voor tijd werd Ibrahimovic naar de kant gehaald voor Allback. De spits van Juventus was na een teleurstellend seizoen in Italië gebrand om op het WK zijn klasse te etaleren. Ibrahimovic wist echter geen moment te imponeren, zijn optreden was kenmerkend voor wat de Zweedse ploeg zaterdag liet zien.

Schaduw

Aan de andere kant werd Neuville ingebracht voor Podolski. De nieuwe spits van Baynern Munchen stond tot deze wedstrijd in de schaduw van Klose maar liet met zijn daadkrachtige optreden zien dat er geen twijfels hoeven te zijn over wie er naast Klose in de spits mag staan.


Klinsmann gunde zijn scorende spits een publiekswissel

Naarmate het einde van de wedstrijd naderde verdween de scherpte bij beide teams. De Zweden konden niet; de Duitsers hoefden niet zo nodig. Aanvoerder Ballack begon zelfzuchtige trekjes te krijgen. Alles moest wijken voor zijn eerste WK-goal, die er tot zijn ontsteltenis niet zou komen.


Ballack ging in de slotfase veelvuldig voor eigen succes

Duitsland schaarde zich met de zege bij de laatste acht landen van dit wereldkampioenschap. Hierin komt de ploeg uit tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Mexico, dat om 21.00 uur verspeeld wordt. Misschien dat die tegenstander dan echt de eerste ploeg wordt dat de Duitsers serieuze tegenstand gaan bieden.