ROSMALEN -De vreugdetranen waren onbedwingbaar. "De mooiste en grootste overwinning ooit", bracht zij met de grootste moeite uit in haar eerste reactie. Michaëlla Krajicek versloeg vrijdag in de halve finale van het Ordina Open in Rosmalen de eerste geplaatste Russische favoriete Elena Dementjeva in een heroïsch duel met 1-6 7-6 (5) en 6-4.

Zaterdag speelt zij de finale tegen een andere Russin, Dinara Safina. De 20-jarige zus van Marat Safin is 17e van de wereld. Het was in de avonduren een sensationele uitslag. Misa's overwinningen op WTA-niveau in Tasjkent en Hobart waren er niets bij, want daar waren geen speelsters van wereldniveau actief.

Dementjeva

Op de grasbanen van het Autotron liepen er wel een paar rond uit de top tien van de wereldranglijst, onder wie de 25-jarige Elena Dementjeva (achtste) die al twee grandslamfinales (Parijs, New York) speelde. Zij stond in 2002 voor de eerste keer de finale in Rosmalen om te verliezen van de Griekse Eleni Daniilidou.

Achterstand

Dementjeva was in de halve finale zwaar favoriet. Hun eerste confrontatie, in het voorjaar in Miami, had zij met 6-1 6-0 gewonnen. Op het centre court van Rosmalen leek het weer op zo'n afstraffing uit te draaien. Krajicek verloor haar eerste servicebeurt en keek binnen enkele minuten tegen een achterstand van 0-3 aan. Nederlands grootste tennistalent verloor de set met 1-6.

Knokken

Zij weigerde zich direct over te geven tegen de veel beter spelende Russin. Ze speelde voor eigen publiek en ook nog in het toernooi waarvan zij de ambassadrice is. Misa besloot te knokken voor wat zij waard was, meer risico in haar slagen te leggen en ging over tot de aanval. De tweede set ging gelijk op, maar Dementjeva had toch de overhand. Op 5-4 kreeg zij een matchpoint.

Lijnrechters

Krajicek verdedigde zich uit alle macht, sloeg een winner op de lijn waarvan Dementjeva dacht dat de bal uit was. "De lijnrechters waren de gehele partij op de hand van Krajicek", beschuldigde de verliezer na afloop, "zij waren consequent op haar hand."

Krajicek had daar geluk, waarna de wedstrijd kantelde.

Dementjeva was letterlijk van slag. In de tiebreak sloeg zij verschillende dubbele fouten. In de derde set kon de wedstrijd alle kanten op. Het serveren van Dementjeva werd slechter en slechter. Ze gaf daardoor zoveel kansen weg en dat werd haar fataal in de tiende game.

Top tien

Michaëlla Krajicek gaf een gil van extase na haar allereerste zege op een speelster uit de top tien. "Alles is nu van mij afgevallen. Dit was de grootste en de mooiste overwinning."

Dementjeva zei te begrijpen dat de Nederlanders graag een Nederlandse in de finale kregen. "Iedereen maakt fouten, maar dit was geen fairplay. Zeker niet op matchpoint."