RIJSWIJK - Oscar Freire heeft eindelijk zijn jawoord gegeven aan Rabobank. De Spaanse wielrenner, wereldkampioen in 1999 en , heeft maandag schriftelijk laten weten dat hij de komende twee jaar fietst voor de Nederlandse wielrenploeg.

Rabobank heeft betrekkelijk lang onderhandeld met de 26-jarige renner, die overkomt van de Italiaanse topploeg Mapei. Freire draalde, omdat hij zocht naar een zo vriendelijk mogelijk fiscaal klimaat voor zijn inkomen. Zondag liet Pieter Hubert, lid van het managementteam, weten dat de Spanjaard nog een week de tijd kreeg om te tekenen.

"Het was voor ons geen enkel probleem zolang er maar sprake is van verantwoorde afdrachten en Rabobank geen enkel risico loopt. Alles is nu correct geregeld", zegt Hubert.

Eigen plan

Teammanager Jan Raas reageert verheugd op de komst van Freire, een begenadigd sprinter die ook al etappes won in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje. "Freire is een van de weinige renners met sprintkwaliteiten waarvoor een compleet team zich niet hoeft op te offeren. Hij trekt zijn eigen plan en is in een finale sterk genoeg om het zelf af te ronden."

Klassiekers

Raas zegt dat de Spanjaard vooral is aangetrokken om de ploeg in de klassiekers te versterken. "We hebben zijn komst eerst met onze kopmannen besproken. Daar waren geen bezwaren te horen. Freire schept immers ook kansen voor anderen en is bovendien een gerespecteerd collega in het peloton."

De manager heeft geen moment getwijfeld aan de komst van Freire. "De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer. Het was vanaf het begin duidelijk dat hij graag voor ons wilde gaan fietsen." De Spanjaard kwam eind oktober zelfs op eigen verzoek naar de fotosessie van de ploeg. Raas: "Toen wist ik al dat het goed zat."

Hubert benadrukte nog dat er inhoudelijk geen problemen waren. Toch voelde hij zich gedwongen een ultimatum te stellen. "Voor 15 november moeten we bij de UCI (internationale wielerfederatie) onze rennerslijst voor 2003 inleveren. Het is daarna onder bepaalde omstandigheden nog wel mogelijk renners te contracteren, maar we willen de ploeg gewoon voor die tijd rond hebben."