KAISERSLAUTERN - Ook tegen de tweede keus van Spanje heeft Saudi-Arabië nooit het idee gekregen dat het WK voetbal misschien langer kon duren dan de groepsfase. De Spanjaarden wonnen vrijdag ook hun derde en laatste groepsduel (1-0) en spelen als winnaar van groep H in de achtste finales tegen de nummer twee uit groep G, waar Zwitserland, Zuid-Korea en Frankrijk nog strijden om twee tickets in de volgende ronde. De enige treffer was vrijdag van Juanito.


Tweede keus van Spanje is te sterk voor Saudi-Arabië

Het was zijn wedstrijd. Jaren keek de Spaanse international Michel Salgado uit naar zijn debuut op het WK. Vrijdag was het zover. Salgado behoort tot het grote Real Madrid, dat de afgelopen jaren echter steeds verder is afgegleden.

Met zijn 30 jaar is de back de oudste speler uit de Spaanse selectie in Duitsland. Hij werd niet geselecteerd voor het WK in 2002 en miste het EK in 2004 door een blessure. "Eindelijk is mijn tijd gekomen. Dit stukje ontbrak nog in mijn loopbaan", was hij vooraf blij met zijn uitverkiezing.

Salgado

Salgado maakte vrijdag de negentig minuten vol. Spanje had alleen in de tweede helft wat te maken met de aanvallers van Saudi-Arabië. De 1-0 van Juanito, die een vrije trap van Reyes binnen kopte, viel negen minuten voor de rust. Na de hervatting was er niet veel meer aan. Saudi-Arabië, dat nog een theoretische kans had op de achtste finales, was niet bij machte de Spanjaarden onder grote druk te zetten.

Aragones

Bondscoach Luis Aragones hoopte vooraf dat de tweede keus het hem voor het vervolg van het toernooi moeilijk zou maken in zijn keuzes. Dat viel tegen. Het niveau van het B-team kwam, vooral na de rust, niet in de buurt van dat van het team dat Oekraïne eerder met 4-0 oprolde. Albelda, Marchena en Reyes liepen in de veredelde trainingspartij zelfs gele kaarten op, overigens zonder gevolgen.

Spanje kreeg net als in de eerste helft de beste kansen, maar ondanks het inbrengen van de spitsen Torres en Villa bleef de score gewoon op 1-0 staan.

Voor Saudi-Arabië bleef het toernooi beperkt tot een punt tegen Tunesië. Dat kon ook amper beter. Ze speelden vrijdag voor het eerst met twee echte spitsen. Een minuut voor tijd miste Al Harthi tegen Spanje de kans om voor de tweede keer gelijk te spelen. Het was tekenend voor het peil.