BERLIJN - Oekraïne gaat niet voor de schoonheidsprijs. Met wisselvallig en armetierig spel heeft het team van Oleg Blochin de laatste zestien op het WK bereikt. Na een stevige afstraffing tegen Spanje (4-0 verlies), een wederopstanding tegen Saudi-Arabië (4-0 winst), volgde vrijdag in Berlijn een weinig overtuigende 1-0 zege op Tunesië. Sjevtsjenko scoorde uit een dubieuze strafschop.


'Ik heb er altijd in geloofd dat we door de voorronde zouden komen'

Waar twee ploegen spelen om een plaats in de achtste finales van het WK voetbal mag op zijn minst enige passie worden verwacht.

Oekraïne kon het zich nog permitteren rustig achterover te leunen in de wetenschap dat een gelijkspel toereikend was. De Franse bondscoach Lemerre van Tunesië meende echter met één spits (Jaziri) op jacht te kunnen gaan naar de broodnodige zege.

Of het niet genoeg was greep de coach niet in toen zijn enige aanvaller kort voor rust na zijn tweede gele kaart kon inrukken.

Middenvelder Namouchi schoof een linie door. Spits Santos, van Braziliaanse komaf en net hersteld van een blessure, moest tot de 79e minuut wachten op een invalbeurt. Het was op dat moment al 1-0, de wedstrijd gespeeld.

Sjevtsjenko

Arbiter Amarilla tuinde in de 70e minuut in een tuimeling van Sjevtsjenko. De aanwinst van Chelsea had zich gemanoeuvreerd tussen doelman Boumnijel en verdediger Haggui maar struikelde over zijn eigen benen. Amarilla zag er een strafschop in die door Sjevtsjenko werd benut.

"Ik heb er altijd in geloofd dat we door de voorronde zouden komen", zei Sjevtsjenko naderhand. "Natuurlijk was het moeilijk na de nederlaag (0-4) tegen Spanje. Maar we zijn als team gegroeid en ik ben ook beter gaan voetballen. Ik ben gelukkig voor ons hele land. Het zal er feest zijn."


Waar twee ploegen spelen om een plaats in de achtste finales van het WK voetbal mag op zijn minst enige passie worden verwacht

Of de voetballiefhebber elders in de wereld blij moet zijn met een langer verblijf van de Oekraïners in Duitsland is zeer de vraag. De vooraf als "dark horse" bestempelde ploeg maakte opnieuw geen indruk en plaatste zich als nummer twee uit de veruit zwakste poule. Coach Blochin mist in het volgende duel in ieder geval Sviderski en Roesol, beiden ontvingen hun tweede gele kaart.

Veel zorgen maakte de stoïcijnse oud-voetballer zich echter niet. "Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Er kan nog veel verwacht worden van ons in het knock-outsysteem."