BERLIJN - FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft vrijdag het optreden van de Britse scheidsrechter Graham Poll scherp bekritiseerd. "Wat hij deed, kan ik niet begrijpen. Ik kan het hem ook niet vergeven", liet de Zwitser in Berlijn weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De turbulente wedstrijd tussen Australië en Kroatië donderdagvond in Stuttgart (2-2) groeide Poll in de slotfase boven zijn hoofd. In alle commotie 'vergat' hij verdediger Simunic uit het veld te sturen na zijn tweede gele kaart. In de extra tijd gaf de verwarde scheidsrechter de Kroaat nogmaals geel, feitelijk zijn derde dus, waarna de aanhoudende boosdoener alsnog met rood van het veld moest.

Blatter: "Niet alleen Poll was fout. Hij vormt met de twee assistent-scheidsrechters en de vierde official een team. Ze staan tijdens de wedstrijd via een radioverbinding niet voor niets in contact met elkaar. Iemand had Poll toch meteen op zijn misser moeten wijzen. Dit mag nooit meer gebeuren op dit niveau."

Wedstrijdrapportage

De FIFA sprak later in het officiële wedstrijdrapport van een spelregeltechnische fout. Voor Australië, dat zich door het gelijkspel kwalificeerde voor de achtste finales, was er geen enkele redenen om de blunder van Poll aan te vechten. Dat was bij uitschakeling uiteraard anders geweest, omdat Kroatië minutenlang met een 'illegale' speler doorvoetbalde. De FIFA had dan bij het WK een grote rel gehad.

"In theorie had ook Kroatië een klacht kunnen indienen tegen Poll. Tijdens de wedstrijd is echter geen protest aangetekend. Daardoor blijft de uitslag nu officieel staan", aldus een woordvoerder van de FIFA.

Finale

Blatter liet fijntjes weten dat hij de hoog genoteerde Poll, die zelfs kandidaat was voor de finale, bij het WK niet meer in actie wil zien. "De scheidsrechterscommissie van het WK heeft voldoende kennis en ervaring in huis om de juiste beslissing te nemen", sprak hij veelbetekenend.