PARIJS - Lance Armstrong heeft in 1996 toegegeven epo te hebben gebruikt tijdens zijn behandeling wegens kanker. Dit schrijft de Franse krant Le Monde vrijdag. Het dagblad baseert zich op nieuwe getuigenissen voor een rechtbank in Dallas van oktober 2005 tot januari van dit jaar.

De zevenvoudig winnaar van de Tour zou een dokter van het Indiana Universiteitsziekenhuis in oktober 1996 hebben verteld dat hij epo heeft genomen. Volgens de krant deed Armstrong deze onthulling in aanwezigheid van zijn oud-ploeggenoot Franckie Andreu en zijn vrouw, die dit onder ede hebben getuigd voor de rechter in Dallas. Naast epo zou Armstrong ook testosteron, groeihormonen en cortisonen hebben genomen in zijn strijd tegen kanker.

Hoofdpijn

Le Monde schrijft in het artikel dat de arts Armstrong naar het gebruik van verboden middelen had gevraagd omdat de oud-renner voortdurend last had van hoofdpijn. Een andere persoon die bij dit onderzoek aanwezig was, Stephanie McIlvain, heeft voor de rechter echter ontkend dat Armstrong uitspraken over doping heeft gedaan.

Armstrong werd vlak na het einde van zijn loopbaan ook al in verband gebracht met het gebruik van epo. Een andere Franse krant L'Equipe meldde dat hij in 1999 postief zou zijn geweest. De krant baseerde zich op een rapport uit het Franse dopinglab van Chatenay-Malabry, dat bewaarde dopingstalen van toen had onderworpen aan nieuwere opsporingsmethoden.

Rapport

Onlangs pleitte een rapport van de Nederlander Emile Vrijman de Amerikaan echter volledig vrij. Deze conclusie leidde weer tot veel kritiek van het mondiale antidopingbureau WADA, dat de uitkomst in twijfel heeft getrokken.

Armstrong heeft alle aantijgingen van Andreu en zijn vrouw ontkend. Volgens de Amerikaan heeft Betsy Andreu een hekel aan hem en wordt ze daarin gesteund door haar man.