DORTMUND - Braziliaanse voetballers zijn niet tot vriendendiensten bereid. Ook niet als ze, zoals in de Duitsland, al zeker zijn van de tweede ronde in het WK en de fameuze oud-international Zico de begunstigde zou zijn. De 'goddelijke kanaries' wonnen zoals het hoort van Japan: 4-1.


Nakata en Kaká strijden om de bal

Bondscoach Albert Carlos Parreira gunde zijn routiniers Cafu en Roberto Carlos rust. Ook had hij ditmaal Emerson en Ze Roberto niet nodig. In hun plaats begonnen Cicinho, Gilberto, Juninho en Gilberto Silva. Bovendien was Adriano gepasseerd ten gunste van jongeling Robinho. Voor het aanzien van de wedstrijd maakte het niks uit.

Brazilië maakte zich niet echt druk maar wekte niettemin de indruk op elk gewenst moment te kunnen scoren. De noest zwoegende Japanners leken alleen van zo'n moment te mogen dromen. Dat het na een half uur nog 0-0 stond was vooral te danken aan doelman Kawaguchi. Hij voorkwam treffers van Ronaldo (2), Robinho (2) en Juninho.

Japan

Groter kon de verrassing amper zijn, maar toch kon Zico kon als eerste juichen. De coach van Japan zag zijn voormalige landgenoot Alessandro dos Santos, sinds zijn naturalisatie tot 'blauwe samoerai' beter bekend als Alex, met een fijn passje Keiji Tamada bereiken. Deze aanvaller hoefde niet na te denken, maar deed. Dida hoorde de knal alleen.

Ronaldo

Storen deed dat de titelverdediger nauwelijks. Voor rust werd het nog gelijk. Uitgerekend door Ronaldo. De oud-PSV'er mag met zijn dik 90 kilo bij 1,83 meter volgens de Zuid-Amerikaanse tabellen dan op gewicht zijn, een snelle rush of de diepte zoeken zit er momenteel echt niet in. Maar met een pond of twintig teveel op de schaal kun je wel degelijk, mits in de voet aangespeeld, gevaarlijk zijn of op de juiste plaats staan in het strafschopgebied. Dat laatste was in de extra tijd van de eerste helft het geval.

Ronaldinho verlegde het spel naar de rechtervleugel, Cicinho gaf de bal met het hoofd voor, Ronaldo rondde van dichtbij koppend af. Hoger dan 20 centimeter hoefde hij daarvoor niet te springen.

Die domper brak het Japanse team, dat in de pauze al afscheid nam van het toernooi. Het gaf Brazilië de gelegenheid tot een klein voorproefje van het zo vurig verlangde sambavoetbal. Juninho, Gilberto en Ronaldo voerden de productie verder op. De Ghanezen, ofwel de Brazilianen van Afrika, mogen komen.