STUTTGART - Guus Hiddink is er donderdagavond in een miraculeus duel in geslaagd met Australië de laatste zestien op het WK te bereiken. In het Gottlieb Daimler-stadion van Stuttgart leken de Kroaten het sprookje van de Socceroos uiteen te blazen, maar de ploeg van Hiddink maakte tot tweemaal toe een achterstand ongedaan. Met het 2-2 gelijkspel eindigde Australië als tweede in groep F. In de achtste finale stuiten ze op Italië. Groepswinnaar Brazilië, dat met 4-1 won van Japan, neemt het in de knockoutfase op tegen toernooiverrassing Ghana.


Viduka velt Kovac

De Italianen zijn maandag in Kaiserslautern de tegenstander. Dat de Socceroos opnieuw voor een stunt kunnen zorgen is niet uitgesloten. Vier jaar geleden leidde de Achterhoeker vanuit het niets Zuid-Korea naar de laatste vier. Met het bereiken van de volgende ronde heeft Hiddink in elk geval al WK-historie geschreven met Australië.

Beladen

Het duel in Stuttgart was om meerdere redenen beladen. Beide landen streden om een plaats bij de laatste zestien en andere sentimenten waren er ook genoeg. In Australië wonen en leven ruim 300.000 mensen van Kroatische afkomst. Die relatief grote inbreng in de Australische samenleving viel ook aan het elftal van Hiddink af te lezen. Kalac, Viduka en Culina (PSV) hebben allen Kroatische voorouders. Bij Kroatië groeide verdediger Simunic juist in Australië op.


Tomas torent hoog boven iedereen uit

Kalac

Hiddink verraste met de keuze voor Kalac. De vroegere doelman van Roda JC moest in de eerste twee groepswedstrijden voorrang verlenen aan Mark Schwarzer. Voor het beslissende duel met Kroatië mocht hij plotseling opdraven. De reservekeeper van AC Milan was al na amper twee minuten een geslagen man. Srna knalde raak uit een vrije trap, 0-1. Het was het eerste WK-doelpunt van Kroatië. Srna miste in het duel met Japan (0-0) nog een strafschop.


Kroatië beëindigde de wedstrijd met negen man door rode kaarten voor Simic en Simunic

Vechtlust

Op kracht, karakter en vechtlust nam Australië de wedstrijd in handen. Viduka schreeuwde in de beginfase vergeefs om een strafschop na wat duw- en trekwerk van Simunic, zijn vroegere voetbalvriend in Australië. In de slotfase van de eerste helft wees de Engelse arbiter Poll alsnog naar de stip, nadat Tomas met zijn hand naar de bal had geslagen. Moore benutte het buitenkansje, 1-1.

Rode kaarten

In de tweede helft gebeurde van alles. Eerst ging Kalac pijnlijk in de fout bij een houdbaar schot van Nico Kovac, 1-2. Dankzij Kewell liep het duel voor Australië en voor Hiddink toch nog goed af, 2-2. Kroatië beëindigde de wedstrijd met negen man door rode kaarten voor Simic en Simunic, die door een fout van de arbitrage na zijn tweede gele kaart nog minutenlang mocht doorspelen. Bij Australië werd ex-Feyenoorder Emerton uit het veld gestuurd.