FREIBURG - Marco van Basten begint het geduld met Ruud van Nistelrooy te verliezen. Volgens de bondscoach acteert de spits op het WK onder zijn niveau. Hij sluit dan ook niet meer uit dat de aanvaller zondag in de achtste finales tegen Portugal voor Dirk Kuyt moet wijken.

"Ruud moet meer brengen", sprak Van Basten donderdag op een drukbezochte persconferentie. "Het is niet onredelijk dat we gezien zijn status meer van hem verlangen. Hij schiet voetbaltechnisch gewoon te kort. Daarom hebben we hem ook drie keer gewisseld. Dat is niet raar. Als je goed speelt, dan hoef je niet vaak naar de kant."

Op scherp

Het leek er absoluut niet op dat Van Basten de persconferentie aangreep om zijn aanvaller nog even extra op scherp te zetten. De bondscoach liet zijn hart spreken. Hij schrok zelfs even toen de aanwezige journalisten zijn uitspraken over Van Nistelrooy bleven herhalen.

Een zaak

"Ik geloof dat jullie een zaak hebben", beet hij de media toe. "Ik ga nu toch maar even met Ruud praten. Anders komt dit misschien raar op hem over. Maar ik meen het echt. Ruud is en blijft een heel aardige jongen, hij traint scherp. Maar hij moet wel beter spelen."


Van Nistelrooy was tegen Ivoorkust nog trefzeker

Het was voor het eerst dat Van Basten openlijk kritiek op Van Nistelrooy leverde. Ook na zijn conflict met manager Alex Ferguson van Manchester United genoot de aanvaller altijd de steun van Van Basten. Het vertrouwen was zo groot dat de bondscoach het niet nodig vond om Klaas-Jan Huntelaar te selecteren. Met het oog op de kansloze positie van Jan Kromkamp, op dit moment de vierde rechtsback van Oranje, had hij dat misschien beter wel kunnen doen.

Van Basten sluit niet uit dat Van Nistelrooy, 54 interlands en 28 treffers, zondag tegen Portugal op de bank begint. "Dat zou best wel eens kunnen", sprak de bondscoach. "Het houdt natuurlijk een keer op. Maar ik ga nu mijn opstelling nog niet bekend maken."

Mens

De bondscoach gaf min of meer toe dat hij met jongens als Van der Vaart en Sneijder misschien meer geduld heeft dan met spelers als Van Bommel en Van Nistelrooy. "Dat zou best wel eens kunnen", zei Van Basten. "Ik ben namelijk ook maar een mens. Ik doe wat denk dat goed is voor Oranje. Niet meer en niet minder."

Van Basten vindt niet dat andere spelers verantwoordelijk zijn voor het matige spel van de aanvalsleider. "Ik vind dat Ruud genoeg hulp van buitenspelers en middenvelders krijgt. Ik snap dat het moeilijk voetballen is tegen ploegen als Ivoorkust en Argentinië. Maar ik mag toch wel iets meer van Van Nistelrooy verwachten?"

Lovend

Zo kritisch als Van Basten zich over Van Nistelrooy uitliet, zo lovend was de bondscoach over Khalid Boulahrouz. "De kans is zeer groot dat hij tegen Portugal mag beginnen." De oefenmeester wilde niet zeggen welke positie hij voor Boulahrouz in gedachten heeft. "Khalid is het best als centrale verdediger, maar hij kan ook rechts in de defensie uit de voeten", sprak Van Basten. "Dat moeten we dus nog maar even bekijken."