NUERENBERG - Bij de laatste zestien van de wereldtitelstrijd voetbal in Duitsland zit tenminste één Afrikaans land. Ghana kwalificeerde zich donderdag voor de tweede ronde door te winnen van de Verenigde Staten, 2-1. Eventueel zou Tunesië nog kunnen volgen.


Appia en Pimpong vieren de benutte penalty

Michael Essien betrok het hele continent in het succes van Ghana. "We hebben het voor Afrika gedaan", sprak de speler, die uitgerekend in de tweede ronde wegens een schorsing ontbreekt. De middenvelder hoopt nu ook op brede steun, nadat zijn land zich als eerste (alleen Tunesië kan nog volgen) uit Afrika voor de achtste finale plaatste. "We hopen nu dat iedereen uit ons hele gebied achter ons gaat staan. Niet alleen de mensen in Ghana. Laat heel Afrika voor ons juichen."

Ghana is het vijfde land uit Afrika dat bij een eindronde op mondiaal niveau de groepsfase overleefd. Marokko (1986), Kameroen (1990), Nigeria (1994 en 1998) en Senegal (2002) gingen de Black Stars voor. Voor de Amerikanen was het alweer de vijfde uitschakeling in de eerste ronde sinds 1934. Zonder schade doorstond Ghana het duel met de Amerikanen niet.

Tegen de Verenigde Staten ontbraken wegens een schorsing de schutters Gyan en Muntari. Zij zijn straks terug. Kufour, één van de meest ervaren spelers, was na zijn misser in het eerste duel met Italië opnieuw gepasseerd.


Pimpong in duel met Bocanegra

Halverwege leidde Ghana met 2-1. Hoewel de Afrikanen beter speelden, was de voorsprong dubieus. Bij geen van beide treffers van er sprake van een goed uitgespeelde aanval. Dat kon ook moeilijk in de ontmoeting, die vooral in de openingsfase veel weg had van een foutenfestival.

Blunder

De eerste treffer werd weggegeven door Reyna. De geroutineerde Amerikaanse aanvoerder verloor de bal simpel aan Draman, die alleen voor doelman Keller geen fout maakte. Reyna raakte bij zijn blunderende actie ook nog eens geblesseerd en moest wat later worden vervangen.

De Amerikanen, als altijd gezegend met een goede mentaliteit, kwamen nog wel op gelijke hoogte. Dempsey schoot vlak voor rust prachtig raak, door de bal ineens op de wreef te nemen. De voorzet kwam van Beasley, de PSV'er.

Onschuldig duwtje

Dat Ghana in blessuretijd opnieuw afstand nam, kwam voornamelijk voor rekening van scheidsrechter Merk. De Duitser legde de bal op de stip, na een onschuldig duwtje van Oneywu tegen Pimpong. Van elf meter maakte aanvoerder Appiah geen fout.


Coach Dujkovic bedolven onder gelukkige Ghanezen

Na de hervatting was de beste kans op de gelijkmaker voor McBride. Hij kopte tegen de paal. Daarvoor al had Amoah voor de beslissende 3-1 kunnen zorgen. De oud-spits van Vitesse vond bij een schot van afstand echter doelman Keller op zijn weg.

Debutant

Vier landen (Marokko, Kameroen, Nigeria, Senegal) gingen Ghana voor, wat betreft het overleven van de eerste fase op het hoogste podium. "We zijn trots dat wij, uitgerekend als debutant, ons in dit rijtje hebben kunnen scharen", sprak coach Ratomir Dujkovic. "Het was een historisch duel, waarin de zenuwen ons parten hebben gespeeld. Maar het resultaat vergoedt alles."

Brazilië van Afrika

Dat vond ook de maker van het winnende doelpunt, Stephen Appiah. "We speelden een beetje onder ons niveau, maar dat is nu niet van belang. Dat we beter kunnen weet iedereen. Dat hebben we hier in een eerder stadium ook al laten zien. Wij zijn het Brazilië van Afrika. We zijn helemaal klaar voor de volgende ronde."